Politiek

Volgens Gorik Van Holen heeft de linkse stroming SP.a Rood "niet erg goed gescoord" in de voorbije verkiezingen (DM 9/6, interview met Louis Tobback). Boegbeeld Erik De Bruyn haalt in de provincie Antwerpen echter meer voorkeurstemmen dan 3 van de 5 Antwerpse spa-ers die straks zullen zetelen in het Vlaams Parlement.
We zitten nog maar in de eerste fase van de economische crisis. Zo'n crisis leidt niet automatisch tot een verlinksing, zeker niet bij verkiezingen. Zie maar naar de Europese verkiezingen. Dat het ook anders kan, bewijzen de rode kandidaten op de sp.a-lijsten. Erik De Bruyn behoort zelfs tot de top van politici met de meeste voorkeurstemmen in het kieskanton Antwerpen!
Met 8355 voorkeurstemmen sprong Erik De Bruyn over de nummer 3 en 4 op de lijst! Weinig of geen kandidaten hebben ooit zo'n sprong kunnen maken. Toch zit Erik niet in het parlement, wat alles te maken heeft met het kiesstelsel.
Dit waren de eerste verkiezingen sinds de economische crisis. Alle partijen, de leiders van de SP.a en de PS incluis, ontkoppelden echter de verkiezingscampagne van de bikkelharde strijd in de bedrijven. Nochtans was deze strijd hoorbaar als vervormd achtergrondgeruis tijdens de campagne.
De woordvoerder van SP.a Rood werd al snel nadat de eerste tendensen duidelijk waren, geïnterviewd door de VRT. Je kan dat hier bekijken.