Politiek

“Er dreigt een horizontale barst binnen de SP.a”, schreef De Morgen dit weekend. Zo kreeg Jef Sleeckx bijvoorbeeld nogal wat bijval naar aanleiding van de oproep die hij verspreidde aan het congres van SP.a. We publiceren hier een brief van een syndicalist die “de partijleiding duidelijk wil maken dat we deze houding niet langer slikken”.
Ondanks de grote technische en wetenschappelijke vooruitgang en de stijging van de productiviteit slaagt de economie er niet meer in om deze verwezenlijkingen om te zetten in een verbetering van de levenskwaliteit. Het economische systeem overleeft niet meer op rationele basis maar door gebrek aan een uitdager, een alternatief. Deze situatie kan enkel voortbestaan door de actieve medewerking van de sociaal-democratie.
Het politieke zomerreces is voorbij en de messen zijn geslepen. Het beloven weer turbulente maanden te worden in het Paarse huwelijk.
Tweehonderd militanten delegees en secretarissen van het ABVV voerden actie aan het SP.a congres gisteren in de Grenslandhal te Hasselt. De congresgangers liepen spitsroeden tussen een dubbele haag van vakbondsruggen. De oneliner waarmee Johan Vande Lanotte meende te moeten reageren ("wie zijn rug naar links draait, kijkt naar rechts") toont dat hij het nog steeds niet begrepen heeft. Maar dat komt wel. Links organiseert zich in de Sp.a.
Vanwege de voorzitterverkiezing is het ideologisch congres van de SP.a uitgesteld met drie maanden, tot in maart. Dat geeft tijd om in de werkgroepen en vooral in de partijafdelingen de cruciale discussies te voeren. Want de rugzakjes, balpennen en ander promotiemateriaal zijn al lang klaar, maar op heldere analyse en perspectieven voor maatschappijverandering blijft het nog altijd wachten.