Sociale Kwesties

In het volwassenenonderwijs wil minister Vandenbroucke één euro per gevolgd lesuur vragen. Dat zou de prijs van de meeste opleidingen fors omhoog drijven waardoor het nog voor weinig mensen toegankelijk wordt.
Niets beroert de arbeidersbeweging meer dan de verdediging van de sociale zekerheid. Het was dan ook voorpaginanieuws toen professor Cantillon een studie uitbracht waarin ze stelt dat onze sociale zekerheid de laatste tien jaar sterk achteruit is gegaan. We moeten deze evolutie in een internationale context plaatsen, waarin het oude kapitalisme van de VS en het jonge kapitalisme van China de toon zetten.
De brutale roofmoord op Joe Van Holsbeeck zorgde voor algemene verontwaardiging over het 'zinloze' geweld. Is dat geweld wel zo 'zinloos' als men denkt?
Begin juli start de komkommertijd. Dan iets organiseren is niet makkelijk. Gezinnen vertrekken op vakantie, studenten zijn afgepeigerd door de examens, het is Werchter en dit jaar ook nog eens de kwartfinales van het WK voetbal. Wie wil nu Engeland-Portugal en Brazilië-Frankrijk missen voor paella?
Na de moord op Joe van Holsbeeck is België in enkele weken tijd meermaals opgeschrikt door racistisch geweld. Dit zijn geen losstaande feiten maar symptomen van een op hol geslagen samenleving.