Politiek

Na een intense periode van syndicale en politieke actie en een zeer geslaagde verkiezingscampagne is het weer tijd voor een beetje ontspanning... en lekker eten en drinken. Naar jaarlijkse traditie nodigen we iedereen die Vonk en de strijd voor socialisme genegen is uit op een zomerse BBQ!
'Looking for Eric' (zoeken naar Eric) is de titel van de nieuwe film van Ken Loach. Het is echter ook wat de kiezers van Erik De Bruyn moesten doen. Op een onzichtbare elfde plaats werd hij bovendien niet meegenomen in de Antwerpse verkiezingscampagne van de SP.a. Dat maakt de voorkeurstemmen des te betekenisvoller.
We zitten nog maar in de eerste fase van de economische crisis. Zo'n crisis leidt niet automatisch tot een verlinksing, zeker niet bij verkiezingen. Zie maar naar de Europese verkiezingen. Dat het ook anders kan, bewijzen de rode kandidaten op de sp.a-lijsten. Erik De Bruyn behoort zelfs tot de top van politici met de meeste voorkeurstemmen in het kieskanton Antwerpen!
Volgens Gorik Van Holen heeft de linkse stroming SP.a Rood "niet erg goed gescoord" in de voorbije verkiezingen (DM 9/6, interview met Louis Tobback). Boegbeeld Erik De Bruyn haalt in de provincie Antwerpen echter meer voorkeurstemmen dan 3 van de 5 Antwerpse spa-ers die straks zullen zetelen in het Vlaams Parlement.
Dit waren de eerste verkiezingen sinds de economische crisis. Alle partijen, de leiders van de SP.a en de PS incluis, ontkoppelden echter de verkiezingscampagne van de bikkelharde strijd in de bedrijven. Nochtans was deze strijd hoorbaar als vervormd achtergrondgeruis tijdens de campagne.