Politiek

“Awel, ik geef er nog een lap op.” Dat is wat Rob Verreycken, Vlaams Blok-gemeenteraadslid te Antwerpen, gedacht moet hebben toen hij vernam dat zijn partijgenoten-gemeenteraadsleden in Dilsen-Stokkem en Sint-Gillis-Waas het nieuws haalden met het dealen van drugs en het wild om zich heen schieten in cafés.
Er is dringend nood aan een gedegen studie over de relatie tussen het Vlaams Blok lidmaatschap en criminaliteit (Marion Van San, waar ben je?). Op enkele weken tijd zijn de gemeenteraadsleden van extreem-rechts er namelijk in geslaagd de slogan ‘Minder misdaad, meer Vlaanderen’ om te zetten in een campagne voor meer Vlaamse misdaad. Heeft het arme Vlaams Blok gewoon pech of is er meer aan de hand?
Wat te denken van de sociale ministerraad van Raversijde? Is het weer allemaal zo erg? Wordt elke poging tot een sociaal beleid weer afgebroken door die marxisten?
Het door de rechterzijde steeds weer opgeklopte discours over de transfers in de sociale zekerheid van Vlaanderen naar Wallonië stelt het principe van de solidariteit zelf in vraag. Bovendien verhult het de échte transfers, namelijk die van arm naar rijk.
Op 13 juni zijn het gewestverkiezingen. Peilingen duiden op een rechts overwicht in Vlaanderen. Nochtans is er geen enkele sociologische wet die Vlaanderen tot in de eeuwigheid vervloekt met een rechtse meerderheid. Wij denken dat het anders kan.