Politiek

Na een schitterende overwinning slechts een jaar geleden moet paars nu een zware nederlaag slikken. Het zwarte kwik in de electorale thermometer is voor de twaalfde keer gestegen in Vlaanderen. Het Vlaams Blok behaalt haar hoogste score ooit en het cordon sanitaire wordt openlijk in vraag gesteld. En ondertussen stapelen communautaire donderwolken zich op boven de Wetstraat...
Het Vlaams Blok bracht zichzelf de afgelopen weken herhaalde malen in opspraak door het gewelddadige en criminele gedrag van haar mandatarissen. Het loont de moeite deze feiten de komende twee weken nog eens extra in de verf te zetten. Vonk bracht daarom samen met www.antifa.net een website on line over het gewelddadige palmares van het Vlaams Blok.
Er is dringend nood aan een gedegen studie over de relatie tussen het Vlaams Blok lidmaatschap en criminaliteit (Marion Van San, waar ben je?). Op enkele weken tijd zijn de gemeenteraadsleden van extreem-rechts er namelijk in geslaagd de slogan ‘Minder misdaad, meer Vlaanderen’ om te zetten in een campagne voor meer Vlaamse misdaad. Heeft het arme Vlaams Blok gewoon pech of is er meer aan de hand?
“Awel, ik geef er nog een lap op.” Dat is wat Rob Verreycken, Vlaams Blok-gemeenteraadslid te Antwerpen, gedacht moet hebben toen hij vernam dat zijn partijgenoten-gemeenteraadsleden in Dilsen-Stokkem en Sint-Gillis-Waas het nieuws haalden met het dealen van drugs en het wild om zich heen schieten in cafés.
Het door de rechterzijde steeds weer opgeklopte discours over de transfers in de sociale zekerheid van Vlaanderen naar Wallonië stelt het principe van de solidariteit zelf in vraag. Bovendien verhult het de échte transfers, namelijk die van arm naar rijk.