Sociale Kwesties

De brutale roofmoord op Joe Van Holsbeeck zorgde voor algemene verontwaardiging over het 'zinloze' geweld. Is dat geweld wel zo 'zinloos' als men denkt?
Na de moord op Joe van Holsbeeck is België in enkele weken tijd meermaals opgeschrikt door racistisch geweld. Dit zijn geen losstaande feiten maar symptomen van een op hol geslagen samenleving.
De stookoliefactuur kost de gezinnen nu reeds 400 euro meer sinds het begin van het jaar. Tegen het einde van het jaar wordt er een meeruitgave voorzien van 600 euro. Dat kan voor ons niet meer. De olieproducten moeten terug in de index en de petroleumtrusts moeten betalen.
Veel Vlaamse kinderen zouden alleen naar de tandarts gaan wanneer het écht noodzakelijk is. Preventieve tandartsbezoeken, die ook gewenst zijn tijdens de periode dat de melktandjes eruit komen, worden tot een minimum beperkt. Dit berichtte de VRT-nieuwsdienst onlangs. Opvallend is dat vooral bij armere gezinnen kinderen niet vaak genoeg naar de tandarts gaan.
Met onze reeks artikelen ‘Het leven zoals het is’ willen we via interviews tonen dat leven onder het kapitalisme voor veel mensen geen lachertje is. Voor artiesten bijvoorbeeld. C. is een jonge dertiger en sinds zijn 18de actief bezig met kunst. Volgens de overheid is hij echter werkloos en moet hij dus een ‘echte’ job gaan zoeken.