Sociale Kwesties

In zijn laatste blog voor Knack breekt Karl van den Broeck een lans voor verantwoorde journalistiek en verwijst naar een studie die aantoont dat de grondslag van korte, blitse en sensationele berichtgeving niet gegrond blijkt. Of: de doorsnee kijker is niet de sensatiejunk die kijkcijfergoeroes voor ogen hebben.
De opwarming van de aarde is uitgegroeid tot een politiek hot item, letterlijk en figuurlijk dan. Wat sterk opvalt in de huidige kruistocht tegen het broeikaseffect is de nadruk die gelegd wordt op de individuele consument. Erik De Bruyn wijst daarentegen op het verwoestende karakter van het productiesysteem zelf.
Niets beroert de arbeidersbeweging meer dan de verdediging van de sociale zekerheid. Het was dan ook voorpaginanieuws toen professor Cantillon een studie uitbracht waarin ze stelt dat onze sociale zekerheid de laatste tien jaar sterk achteruit is gegaan. We moeten deze evolutie in een internationale context plaatsen, waarin het oude kapitalisme van de VS en het jonge kapitalisme van China de toon zetten.
In het volwassenenonderwijs wil minister Vandenbroucke één euro per gevolgd lesuur vragen. Dat zou de prijs van de meeste opleidingen fors omhoog drijven waardoor het nog voor weinig mensen toegankelijk wordt.
Begin juli start de komkommertijd. Dan iets organiseren is niet makkelijk. Gezinnen vertrekken op vakantie, studenten zijn afgepeigerd door de examens, het is Werchter en dit jaar ook nog eens de kwartfinales van het WK voetbal. Wie wil nu Engeland-Portugal en Brazilië-Frankrijk missen voor paella?