Syndicaal

Ze denken dat dit bedrijf eigendom is van de kapitalisten maar eigenlijk is het van ons", klonk de presentator van het solidariteitsfeest bij Royal Boch. De geëngageerde kunstenaars uit La Louvière en omstreken reageerden goed op de oproep.
Na bijna vier weken bezetting is er nog steeds geen ernstige overnemer voor Royal Boch. Met de steun van de vakbonden ABVV en ACV trekken de arbeiders daarom volgende zaterdag hun strijd open.
De porseleinfabriek Royal Boch in La Louvière legde deze morgen de boeken neer. Gisteren beslisten de 47 arbeiders het bedrijf te bezetten. "Occupation jusqu'au finish" vertelden de socialistische en christelijke vakbondsverantwoordelijken aan de media.
We brachten een bezoek aan Royal Boch dat sinds een dikke week bezet wordt. "Gedurende jaren hebben we onze looneisen niet alleen gematigd maar gewoon opzij geschoven", vertelt een syndicaliste ons. "Met de hoop op het overleven van het bedrijf."
Het personeel bij Opel Antwerpen wordt murw geslagen met onheilsberichten. Nu al wordt er tijdelijke werkloosheid in hun maag gesplitst. Dit vreet sterk aan het maandelijkse inkomen. We hoeven niet veel verbeelding te hebben om te weten wat de directie verstaat onder het 'drukken van de kosten'.