Syndicaal

De antisyndicale proza van de krant De Morgen tegen de staking van het personeel van de Antwerpse bibliotheken zorgt gelukkig voor verdere reactie. Hier volgt de brief die Fons Van Cleempoel adresseerde aan de redactie van de minder en minder onafhankelijke krant van Vlaanderen. Fons is coördinator van de ACOD-afvaardiging ‘Sport en Cultuur’ bij Stad Antwerpen.
Het regent aanvallen op het personeel van de Antwerpse bibliotheken. Terwijl de Raad van Bestuur via een brief aan het personeel manoeuvreert om hun staking te stoppen zonder iets te bekomen, ging De Morgen in haar editie van 13 december frontaal in de aanval. Dit keer is het Karl van den Broeck, ‘chef cultuur’ van de krant, die in een opiniestuk doorspekt met leugens de staking in een slecht daglicht wil stellen. ‘Chef propaganda’ lijkt ons een betere titel voor dit heerschap. Lin van Rompaey, ACOD-hoofdafgevaardigde bibliotheken, geeft hem lik op stuk.
De media schilderen het conflict bij de Antwerpse bibliotheken graag af als een staking waarin het personeel het recht eist "meer overuren te mogen kloppen". Lin Van Rompaey, hoofdafgevaardigde van de socialistische vakbond, steigert als ze dit hoort.
"Het is een echt schandaal", roepen de professoren, journalisten en ministers die de 'gijzeling' veroordelen van de directie door het personeel van de verffabriek Sigma. Wij gingen praten met deze beruchte gijzelnemers.
Na de schok van de massale afdankingen bij Ford Genk wordt de sfeer grimmiger in de bedrijven. Het onverminderd aantal herstructureringen voedt deze onrust.