Cultuur

De Amerikaanse kunstenaar Winston Smith is onder meer bekend van de platenhoezen die hij ontwierp voor de legendarische punk-rockband Dead Kennedys. Onderaan op een van zijn kleurrijke composities prijkt een uitspraak van de Amerikaanse filosoof John Dewey: “De regering is de schaduw geworpen over de samenleving door big business.”
Momenteel speelt in de bioscoop Super Size Me, een kritische documentaire van Morgan Spurlock over de fastfood-gigant McDonalds. Spurlock neemt zichzelf voor een maand aan een stuk enkel producten van McDonalds naar binnen te werken.
Inleiding tot het humoristisch materialisme, uitgelegd in begrapbare taal.
The Motorcycle Diaries, de onlangs uitgebrachte film over Ernesto ‘Che’ Guevara, is een prikkelende adaptatie van Guevara’s gelijknamige dagboek. Regisseur Walter Salles verwerkte ook de memoires Op reis met Che Guevara van Alberto Granada, Che’s reisgenoot, en was zo in staat een levendig beeld te schetsen van een revolutionair in de maak.
Een kameraad uit Belgrado deed een exclusief interview met Chuck D en Griff van de bekende Amerikaanse hip-hopgroep Public Enemy over onderdrukking, verzet, de muziekindustrie enzovoort. We publiceren het in het Engels om het typische ‘slang’ van het getto te bewaren.