S&V: na de ontmaskering, tijd voor de grote bezemzwiep
Een onderzoeksreportage en 40 minuten, zoveel was er nodig om het gehypte extreem-rechtse studentengroepje Schild & Vrienden (S&V) in het nauw te drijven. Dit is het uitgelezen moment om er een schepje bovenop te doen en extreem-rechts van de campussen te verjagen. Verkondig je anti-racisme luid en duidelijk. Strijd luid en duidelijk voor een socialistische samenleving, die de voedingsbodem van deze verwerpelijke groeperingen naar de vuilbak van de geschiedenis kan verwijzen.
Lees verder
De economische theorie van Marx en de toekomst van de marxistische economie
Lees verder
Hoe strijden tegen alle vormen van onderdrukking?
Racisme, homofobie, islamofobie, vrouwendiscriminatie, zijn allen vormen van onderdrukking die ondanks alle ‘vooruitgang’ blijven bestaan in onze maatschappij. Wat er ook was gewonnen aan rechten op deze vlakken, en het was dan nog ruimschoots onvoldoende, komt vandaag op de helling te staan. De laatste jaren is er op deze terreinen een tegenreactie op gang gekomen.
Lees verder
Klimaatchaos, het kapitalisme treft schuld
De temperaturen blijven stijgen en de kapitalisten kunnen enkel machteloos toekijken. In laatste instantie is hun systeem verantwoordelijk voor deze vernietigende chaos.
Lees verder
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • S&V: na de ontmaskering, tijd voor de grote bezemzwiep
  • De economische theorie van Marx en de toekomst van de marxistische economie
  • Hoe strijden tegen alle vormen van onderdrukking?
  • Klimaatchaos, het kapitalisme treft schuld

Cultuur

De arbeidersopstand van Berlijn in 1953 in boek gebracht. 

Een korte bespreking van het boek over de linkse vakbondsmilitant Lucien Van Espen.

In een interview met de Britse journalist Jeremy Paxman zorgde de komiek en acteur Russell Brand voor ophef, door te stellen dat het huidige democratische systeem niet werkt, en dat er behoefte is aan een revolutie. Het filmpje van het interview verspreidde zich over internet en maakte veel discussie los. 

Een boek met zo’n titel laat je toch niet liggen?

uiterstrechts in Europa

Discussieavond


Dinsdag 12 november om 19u30 

Toegang gratis

In Griekenland stak onlangs een aanhanger van de fascistische partij Gouden Dageraad de rapper Pavlos Fyssas neer. Bij de vorige verkiezingen behaalde Gouden Dageraad 18 zetels in het parlement. De Franse jonge antifascist Clément Méric werd een paar maanden eerder op klaarlichte dag, doodgeslagen door uiterst-rechtse skinheads. Volgens peilingen is het Front National nu de grootste partij van Frankrijk. In Hongarije floreert de anti-Joodse en uiterst rechtse partij Jobbik. Overal is er ook massaal verzet tegen de opkomst van extreemrechts. Maar hoe bestrijden we best het fascisme in Europa en België?

Kom naar de discussieavond met:

Yiorgos Vassalos, Solidariteitsinitiatief met het verzet in Griekenland: over de activiteiten van Gouden Dageraad, de verwevenheid met het patronaat en de staat.

Erik Demeester, redacteur ‘Vonk’: over de strijd tegen het fascisme in België, van de jaren 1930 tot vandaag.

Organisatie: Vonk Antwerpen