Cultuur

uiterstrechts in Europa

Discussieavond


Dinsdag 12 november om 19u30 

Toegang gratis

In Griekenland stak onlangs een aanhanger van de fascistische partij Gouden Dageraad de rapper Pavlos Fyssas neer. Bij de vorige verkiezingen behaalde Gouden Dageraad 18 zetels in het parlement. De Franse jonge antifascist Clément Méric werd een paar maanden eerder op klaarlichte dag, doodgeslagen door uiterst-rechtse skinheads. Volgens peilingen is het Front National nu de grootste partij van Frankrijk. In Hongarije floreert de anti-Joodse en uiterst rechtse partij Jobbik. Overal is er ook massaal verzet tegen de opkomst van extreemrechts. Maar hoe bestrijden we best het fascisme in Europa en België?

Kom naar de discussieavond met:

Yiorgos Vassalos, Solidariteitsinitiatief met het verzet in Griekenland: over de activiteiten van Gouden Dageraad, de verwevenheid met het patronaat en de staat.

Erik Demeester, redacteur ‘Vonk’: over de strijd tegen het fascisme in België, van de jaren 1930 tot vandaag.

Organisatie: Vonk Antwerpen

Vakbondsmilitanten Gaby Colebunders (ACV) en Zidane El Bachir (ABVV Syncreon) maakten samen met Jan Busselen (PVDA-tv) een documentaire over de strijd bij Ford Genk.

Een voorstelling van één van de grootste Franse literaire iconen.

Goed nieuws voor cinemaliefhebbers die meer verwachten van een film dan platte actie, zwijmelend vampieren gedoe of torenhoge fascinatie voor de wereld van de superrijken van de jaren 1920.

Deze Duits-Tsjechische schrijver maakt van de reportage een volwaardig literair genre.