Na een aantal maanden geen voet meer in de bioscoop te hebben gezet, besloten we met een aantal vrienden naar "American History X" te gaan kijken.

De film handelt over een jongeman die o.a. door het overlijden van zijn vader de extreem-rechtse toer opgaat. Hij ontpopt zich tot een superfascistische skin die voor niets terugdeinst. Na de moord op twee mensen belandt hij in de gevangenis. Ook voor hem is het gevangenisleven niet gemakkelijk. Het komt zelfs zo ver dat twee medeskins hem verkrachten. Ook het feit dat hij moet samenwerken met iemand die hij veracht vanwege zijn huidskleur draagt ertoe bij dat hij het fascisme uiteindelijk de rug toekeert en een heel ander leven gaat leiden. Zijn volgende bekommernis wordt het lot van zijn familie en vooral van zijn jongere broer, die op weg is om in zijn voetstappen te treden.

De film is beslist de moeite waard. Je mag natuurlijk niet vergeten dat het "op zijn Amerikaans" is. Maar de film stemt toch nog lang tot nadenken over hoe het er soms in de wereld aan toegaat. Elk mens met gezond verstand moet normaal gezien inzien dat het fascisme geen oplossing biedt, maar dit is blijkbaar niet voor iedereen het geval!

Na de film waren een aantal aanwezige skins niet beschaamd om voor het scherm in vol ornaat de Hitlergroet te brengen. Het valt me op dat er de laatste tijd steeds meer individuen zonder schroom met fascistische symbolen op hun jas of T-shirt in het openbaar te zien zijn. Niet bepaald een leuke evolutie…