The Matrix

Hoewel deze film bij het verschijnen van deze Vonk op sommige plaatsen al uit de zalen is verdwenen, wou ik het toch nog hebben over 'The Matrix', die bij dit schrijven nog maar net in première is gegaan.

Het verhaal van deze SF-film speelt zich af in een toekomst waarin de mensheid onderdrukt wordt door AI (Artificiële Intelligenties), die hun lichamen als een soort bio-batterijen gebruiken. Om dit probleemloos uit te voeren moeten ze hun geest onderdompelen in een virtuele illusie die het leven in de 20ste eeuw voorstelt, waarbij elk individu zijn rol speelt, onbewust van zijn reële situatie.

In dit verhaal komt heel duidelijk het thema van de bewustwording van de massa's naar voren. Want natuurlijk kunnen enkele individuen zich uit deze nepwereld losmaken en vatten ze de strijd aan voor de bevrijding van hun medemens. Tot daar niets dan positiefs. Helaas snijdt de film ook onzin aan als predestinatie en de komst van de Messias. De plot is soms te weinig uitgediept zoadat er van het oorspronkelijke verhaal veel te weinig overblijft. Spijtig, want vaak bevatten SF-verhalen veel terechte maatschappijkritiek.

Wel leuk is een kort stuk waarin de vrijheidsstrijders de nieuwkomer (Keanu Reeves) verwittigen voor het mogelijke gevaar dat de nog niet ontwaakte mensen die ze willen helpen voor hun streven kunnen betekenen. Ontspannend, maar zeker geen aanrader. Maar ja, wat kan je van Hollywood verwachten? Die zeldzame keer dat het zich op een links thema inspireert moet het resultaat wel een karikatuur zijn.

Mobutu, Roi du Zaïre

Wel de moeite van vermelden waard is de documentaire ‘Mobutu, Roi du Zaire’. Deze film kunnen we misschien het best omschrijven als een collage van archiefmateriaal, aangevuld met commentaren van getuigen. Verwacht echter geen diepgaande politiek analyse, want de film blijft grotendeels beperkt tot de persoon van Moboetoe zelf.

De makers zijn er wel in geslaagd een film af te leveren die blijft boeien (wat niet zo vanzelfsprekend is bij non-fictie). Dit vooral omdat ze Moboetoe niet alleen voorstellen als een meedogenloze dictator die zijn land in een wurggreep van moord en corruptie hield, maar ook als de luipaardmutsen dragende schertsfiguur die hij voor de rest van de wereld was. Een niet onverdiende natrap aan het adres van deze massamoordenaar! Het enige spijtige aan dit soort films is dat ze in veel te weinig zalen te zien zijn en dan nog voor een heel korte periode. Soms niet meer dan een week. Mocht hij toevallig nog op video verschijnen is dit zeker een aanrader.