Tijdens onze actie tegen Mc Donald’s op 16 maart in Antwerpen liepen we enkele militanten van DWARS, de jongerenorganisatie van Groen Links, tegen het lijf. Ze vertelden ons onder andere over een campagne die zij voeren tegen de nauwelijks verholen oorlogspropaganda van de Hollywoodfilm ‘Black Hawk Down’. Deze film pretendeert het ‘ware verhaal’ te zijn van de Amerikaanse interventie in 1993 in Somalië en moet de harten en de geesten in het westen weer warm maken voor de nieuwe interventies die op stapel staan na 11 september.

De jongeren van DWARS publiceerden hun eigen dwarse kijk op ‘Black Hawk Down’ op een speciaal daarvoor opgerichte website www.blackhawkdown.nl en nemen in Nederlandse bioscoopzalen waar deze propagandafilm vertoond wordt, vlak voor de voorstelling het woord om de bioscoopbezoekers te informeren over de achtergronden ervan.

We nemen hierna hun artikel integraal over (met hun toestemming). Jongeren die ook in België actie willen voeren tegen oorlogspropaganda in onze bioscoopzalen kunnen contact opnemen met onze redactie.

"Donderdag 28 februari is de film Black Hawk Down in première gegaan. Deze film werd aangekondigd en gepromoot als het 'waar gebeurde verhaal' van de Amerikaanse Rangers die in 1993 de topofficieren van de Somalische generaal Aideed wilden ontvoeren om zo de burgeroorlog te stoppen. Het Pentagon heeft echter een belangrijke rol gespeeld in het tot stand komen van de film. In plaats van een juiste weergave van de feiten, moet de film dan ook beschouwd worden als oorlogspropaganda. De fouten, verkeerde inschattingen, partijdigheid en misdaden van de Amerikaanse militairen in Somalië worden amper belicht en daardoor kan het beeld van de Amerikaanse verslagen 'helden' blijven bestaan. De onwetende bioscoopganger zal dan ook een onjuist beeld krijgen van de vredesoperatie in Somalië.

Dit is zeker verontrustend omdat Somalië regelmatig wordt genoemd als mogelijk volgend doelwit van de Amerikaanse oorlog tegen het terrorisme. Met deze film wordt sympathie gekweekt voor de Amerikaanse 'helden' die verslagen zouden worden door de Somalische 'bruten'. Dit beeld is kwetsend voor de Somaliërs. Bovendien zou een Amerikaanse aanval op Somalië door deze foutieve weergave, makkelijker steun krijgen van de Amerikaanse en Europese burgers. Zo'n aanval zou de fragiele situatie in Somalië echter opnieuw in gevaar brengen en tot een nieuwe escalatie kunnen leiden.

DWARS, de jongerenorganisatie van GroenLinks, roept de Nederlandse bioscopen daarom op om de film Black Hawk Down niet te draaien. Om dit te bereiken hebben we alle bioscopen waar de film donderdag in première gaat een brief gestuurd met dit verzoek (zie brief). Daarnaast vragen we de bioscoopgangers om deze film te boycotten, daar waar de bioscopen besloten hebben de film toch te draaien. Wij willen door middel van deze boycot duidelijk laten blijken dat wij niet willen dat de filmindustrie misbruikt wordt door het Pentagon. Een film met racistische elementen, verdraaiingen en Amerikaanse oorlogspropaganda hoort niet thuis in een gezellig avondje uit naar de film."