Economie

We lanceren een nieuwe reeks brochures onder de noemer Actuele Marxistische Analyses. Het is een gemeenschappelijk initiatief van Vonk België en Nederland. In deze uitgave ontleden we hoe de crisis de EU zone bijzonder hard treft en wat het alternatief is.
Dirk Holemans, coördinator van Oikos, de denktank voor sociaal-ecologische verandering, reageerde op het artikel van Nick Deschacht over de documentaire ‘The Economics of Happiness’.
Op initiatief van Vonk en in samenwerking met Animo en Comac werd een succesvolle cursus over marxistische economie gegeven. Econoom Nick Deschacht verzorgde de drie lessen: Les 1, Les 2 en Les 3.
Een ecologische economie heeft geen behoefte aan een terugkeer naar pre-kapitalistische maatschappijvormen, maar aan het overtreffen van het huidige systeem door een post-kapitalistisch alternatief in socialistische zin.
Er is natuurlijk een alternatief op de crisis en de soberheid van het kapitalisme. Maar het reformistische alternatief is als een aspirine tegen kanker. Niet erg bruikbaar.