EU

Vorig weekeinde was Frankfurt een belegerde stad.  Blockupy, een samenwerkingsverband van een brede waaier linkse verenigingen, had opgeroepen tot een grootse actie. Vooral jong volk nam deel uit Duitsland zelf maar ook uit Frankrijk en… een honderdtal Belgen.
Een kapitalistisch Europa sukkelt van de ene crisis in de andere. Herhaaldelijk dreigde het de laatste jaren zelfs volledig uiteen te vallen. Een socialistisch Europa heeft de toekomst. Lees het edito van de mei-uitgave van Vonk.
Met het ‘six pack’ zal een Europees ‘economisch bestuur’ bindende bakens uitzetten voor het economisch, financiële en zelfs het sociale beleid van de nationale regeringen. Dit is niets minder dan een stille staatsgreep van de banken en ondernemingen. Zij zorgen ervoor dat de factuur voor de bankencrisis niet door hen wordt betaald maar door ons.
Aan het begin van een crisis komt het verzet dikwijls nog niet zo aan de oppervlakte en wachten velen angstig af. Wanneer de problemen aanhouden en uitbreiden zoals nu het geval is, krijgen steeds meer mensen er genoeg van.
The working class is alive and kicking! Dit overal in Europa, van de Baltische staten over Roemenië tot in Athene en Portugal. Het ontwaken van de werkende klasse richt zich tegen de extreme bezuinigingen die alle regeringen doorvoeren in de Europese Unie.