Frankrijk

Er roert wat in de Franse linkerzijde met de kandidatuur van de Jean-Luc Mélenchon voor de presidentsverkiezingen. Belgische syndicalisten zien in hem een alternatief dat ze in in eigen land niet vinden bij de PS of de SP.a.
Karel De Gucht, liberale Eurocommissaris, vreest een nieuw Mei 68. Dit verklaarde hij gisteren tijdens de Zevende Dag. Wat gebeurde er toen?
Opnieuw is er een record gebroken. Op de zesde actiedag in Frankrijk in zeven weken betoogden drie en een half miljoen mensen tegen de verhoging van de pensioenleeftijd. Nog steeds geniet de beweging van een groot draagvlak onder de publieke opinie.
Vandaag wordt het oliedepot van Total Feluy geblokkeerd door het ABVV in solidariteit met de Franse beweging tegen Sarkozy. Verleden week dreigde ACOD Overheidsdiensten met het sluiten van de sluizen op de Schelde en de Leie indien er brandstof werd vervoerd om de Franse staking te breken. Nu roepen een groep belangrijke vakbondsleiders en linkse militanten op tot een betoging voor de Franse ambassade en actieve solidariteit met de Franse vakbonden.
Drie en een half miljoen mensen betoogden gisteren in heel Frankrijk. Een nieuw record is gebroken in de sociale mobilisatie tegen de verhoging van de pensioenleeftijd. Opmerkelijk is ook de intrede van de scholieren. Vierhonderd secundaire scholen, waaronder een derde van de scholen in Parijs, werden gesloten door de staking van de scholieren zelf. In Frankrijk speelt zich een strijd af die bepalend kan zijn voor de rest van de arbeidersbeweging in Europa.