Nederland

De schoonmakers zijn al ruim een maand aan het actievoeren voor betere werkomstandigheden. Van een achtergesteld slecht georganiseerd deel van de arbeidersklasse zijn zij een voorhoede geworden. Hun acties zijn een voorbeeld voor de rest van de arbeidersbeweging in Nederland, maar ook in België.
Het rommelt in syndicaal Nederland. Het FNV-bestuur slaagt er maar niet in de belangrijkste bonden te overtuigen van het nut van het akkoord over de verhoging van de pensioenleeftijd.
Vrijdag 21 januari was er in Nederland de grootste studentendemonstratie sinds 1988. Zo’n 15.000 studenten kwamen naar het Malieveld in Den Haag om te demonstreren tegen de geplande bezuinigingen op hoger onderwijs van het kabinet Rutte.
GroenLinks in Nederland steunt de politiemissie in Afghanistan. De SP en de PVDA weigerden dit. Onze correspondent van Vonk Nederland legt uit hoe zoiets kan.
Afgelopen vrijdag was er een grote studentendemonstratie in Amsterdam. Op de Dam kwamen zo’n 5.000 studenten bijeen om te protesteren tegen de enorme bezuinigingen op het hoger onderwijs. De grootste demonstratie in jaren, en de strijd is nog niet gestreden.