Nederland

De verkiezingsuitslag in Nederlands van 9 juni heeft laten zien dat geen een van de traditionele heersende partijen, PvdA, CDA en VVD, een flink aantal zetels in de wacht heeft kunnen slepen.
In Nederland heeft koningin Beatrix via ‘onderkoning’ Tjeenk Willink ervoor gezorgd dat er een breed kabinet gaat komen met PvdA en VVD, de twee grootste partijen. Er komt waarschijnlijk een Paars Plus kabinet. Rechtse commentatoren spreken nu hypocriet over ‘linkse Beatrix’.
In dit artikel proberen onze Nederlandse kameraden te verklaren waarom de SP in een scherpe neergang terecht is gekomen. De neergang van de SP is des te opvallender omdat de PVV, te vergelijken met het Vlaams Belang in België, onverminderd sterk lijkt te staan in de peilingen.
We bieden onze lezers drie artikelen aan over de belangrijke stembusslag bjn onze noorderburen. Eén artikel, in het Engels, werd geschreven voor onze internationale site In Defence of Marxism.
Met trots kondigen we aan dat de groep Nederlandse kameraden van ons een nieuwe website heeft: www.vonknl.org. Deze site zal regelmatig nieuwe artikelen bevatten en is bedoeld om een marxistisch geluid te laten horen binnen de Nederlandse linkse politiek en de vakbeweging.