Nederland

De gemeenteraadsverkiezingen in Nederland zijn achter de rug. Het waren verwarrende verkiezingen. In de eerste plaats was de opkomst slechts 56 procent, de laagste opkomst ooit. In de tweede plaats zorgden deze verkiezingen voor een grote politieke verschuiving.
Het Nederlandse kabinet is gevallen. De coalitie van CDA, PvdA en ChristenUnie ligt uit elkaar. De aanleiding was de onenigheid over een nieuwe Afghanistan-missie. PvdA was tegen, en CDA 'sloot niets uit'. In feite betekende dat dat het CDA nog een extra Afghanistan-missie wilde om de NAVO tegemoet te komen.
Vonk Nederland interviewde Klaas Schutter, kaderlid van het FNV (Federatie Nederlandse Vakbeweging).
De laatste jaren hebben we in verschillende Europese landen veel acties van studenten gezien tegen bezuinigingen op hoger onderwijs. In Italië, Duitsland, Oostenrijk en België hebben studenten flink van zich laten horen. In Nederland was er de laatste paar jaar, een paar kleine acties uitgezonderd, nog niet heel veel animo voor protest. Maar dat is veranderd.
Afgelopen zaterdag werd er op verschillende plekken in Nederland gedemonstreerd tegen de verhoging van de AOW-leeftijd. De FNV en de SP zijn de enige massabewegingen die consequent tegen de verhoging van de AOW-leeftijd zijn, dus dit was zeker een stap vooruit.