Nederland

Zaterdag 22 maart betoogde ‘Nederland bekent kleur' in Amsterdam tegen uiterst-rechtse figuren zoals Wilders en Verdonk. De opkomst viel spijtig genoeg nogal mager uit. Tijd dus voor de Nederlandse linkerzijde om zich even te bezinnen over de volgende stappen.
De Lijst Pim Fortuyn bestaat niet meer. Na de dood van Fortuyn kwamen er wel veel imitators, maar de meeste partijtjes kregen niks voor elkaar. Nu zijn er evenwel nieuwe fenomenen zoals Geert Wilders en Trots op Nederland, die duidelijk meer succes oogsten.
De 240 havenslepers van het slepersbedrijf Smit gingen eind februari met steun van de vakbonden in staking. SP.a Rood vraagt aan de socialistische vakbonden van de Antwerpse sleepdiensten om een daad van solidariteit te stellen met hun collega’s in Rotterdam.
Eind november organiseerden Nederlandse scholieren verschillende demonstraties, waaronder enkele die behoorlijk uit de hand liepen. Media en politiek leggen natuurlijk de schuld eenzijdig bij de jongeren, terwijl de regering en de politie buiten schot blijven.
Een coalitie tussen CDA, PvdA en Christen-Unie lijkt in de maak. Dit wordt voorgesteld als een ‘linkser kabinet’, maar dat zal een leugen blijken. De peilingen tonen dat dit kabinet onpopulair is, zelfs voor de eigenlijke regeringsvorming.