De contrarevolutionaire Maidan-beweging in Oekraïne bracht een rechts-nationalistische regering aan de macht, waarin zich uiterst rechtse neo-fascistische elementen bevonden. De provocerende politiek van de nieuwe regering tegenover de Russisch sprekende bevolking in het zuidoosten en de Krim, duwde deze in de richting van afscheiding. De reactionaire kapitalistische Russische regering van Poetin maakte hier gebruik van om haar eigen belangen te bevorderen.

De regering van Yatseniuk-Turchynov-Poroshenko, met volledige steun vanuit Washington, Londen en Berlijn, heeft een politiek gevoerd van inperking van democratische rechten, en is een zogenaamde 'anti-terroristische operatie' begonnen tegen de eigen bevolking in de Donbass, waarbij er ook civiele gebieden gebombardeerd en beschoten worden.

Paramilitaire bendes van fascisten en nazi's, en door individuele oligarchen gefinancierde privélegers, werden in het staatsapparaat ingelijfd. Hun gewelddadige activiteiten zijn ongestraft gebleven. Linkse, communistische en vakbondsactivisten zijn aangevallen, ontvoerd en vermoord; hun kantoren bestormd, geplunderd en afgebrand. Dit heeft hun organisaties ertoe gedwongen om ondergronds te gaan. Het toppunt werd bereikt met de Odessa-slachting, waarbij er tenminste 48 mensen (inclusief leden van de KPU, Komsomol en Borotba) vermoord werden door fascistische paramilitaire bendes.

Er is een juridische aanval ingezet tegen de Communistische Partij van Oekraïne – een organisatie die 2,6 miljoen stemmen ontving tijdens de laatste parlementaire verkiezingen – met als gesteld doel het in de ban doen van de partij en haar symbolen. De communistische organisatie Borotba werd reeds gedwongen ondergronds te gaan, nadat haar kantoren binnengevallen werden en er pogingen gedaan werden om sommige van haar leidende activisten te ontvoeren.

De International Marxist Tendency drukt haar volledige solidariteit uit met het antifascistische verzet in Oekraïne en belooft om de meest breed mogelijke lagen van de arbeidersbeweging en de jeugd wereldwijd te mobiliseren, om de democratische rechten te beschermen van hen die tegen de autoriteiten in Kiev strijden.

Tegelijkertijd zijn wij ervan overtuigd dat een ware antifascistische beweging enkel opgebouwd kan worden op basis van proletarisch internationalisme en gekoppeld moet worden aan de strijd tegen het kapitalisme. De enige oplossing voor de werkende bevolking van Oekraïne vindt men niet in het nationalisme (Oekraïens noch Russisch), wat hen verdeelt en de oligarchen in staat stelt om hun politiek aan hen op te leggen, maar in de broederlijke eenheid van arbeiders van verschillende bevolkingsgroepen met verschillende talen, op basis van de erkenning en het respecteren van hun culturele rechten en taalrechten. Dit betekent de onteigening van de oligarchen, het herstel van het collectieve eigendom en de afschaffing van het kapitalisme in Oekraïne. Dit alles zou ook een sterk effect in Rusland zelf hebben.

• Solidariteit met het antifascistische verzet in Oekraïne
• Weg met het door de NAVO en EU gesteunde Kiev-regime, welke een oorlog uitvoert tegen de eigen bevolking
• Stop de oorlog in de Donbass
• Voor de eenheid van de arbeidersklasse, op basis van proletarisch internationalisme
• Voor de onteigening van de oligarchen en de opbouw van een planeconomie onder democratische arbeiderscontrole
• Voor een socialistisch Oekraïne, voor een socialistisch Rusland – arbeiders aller landen, verenigt u!


Unaniem aangenomen door het Wereldcongres van de IMT, 29 juli t/m 3 augustus 2014, Griekenland.