Globalisering

De ministeriële conferentie van de WTO in Cancun liep uit op een fiasco. Na de VN en de Navo is dit de volgende internationale organisatie die dit jaar door een zware crisis gaat.
Naar aanleiding van de arrestatie en intimidatie van een twintigtal antiglobalisten tijdens het Europees Sociaal Forum in Firenze, riep ATTAC op voor een actie aan de Italiaanse consulaten. Op woensdag 20 november kwamen in Gent een veertig- à vijftigtal mensen bijeen om de criminalisering van het sociaal verzet een halt toe te roepen. Dit is het pamflet dat het anti-oorlogscomité Gent verspreidde in de Blandijn (RUG) en de Sociale Hogeschool.
Onze kameraden van Italië en andere landen zakten vorige week af naar Firenze om daar deel te nemen aan het Europees Sociaal Forum. Dat werd afgesloten door een gigantische betoging van één miljoen mensen. Roberto Sarti van ons Italiaans zusterblad Falce Martello brengt verslag uit.
Aan ronkende namen ontbreekt het niet in de door winstbejag gedreven wereld van de scheepvaart. Jaren geleden verging de ferry ‘Herald of Free Enterprise’ (de ‘heraut van het vrije ondernemerschap’). Vandaag loopt de ‘Prestige’ op de klippen. Moeten we leren leven, of beter, leren sterven met deze milieurampen of zijn ze te vermijden?
Als bijdrage aan het Belgisch Sociaal Forum interviewde Vonk Dario Salvetti van ons Italiaans zusterblad Falce Martello. Dario is al van in het begin actief in het Italiaans Sociaal Forum (ISF) en lid van het Centraal Comité van de Jong Communisten van Rifondazione Comunista. Het ISF ontstond in de voorbereiding van de massale demonstraties in Genua tegen de G8 en is een van de grootste Sociale Fora ter wereld.