Seattle is een belegerde stad. Bij de start van een nieuwe ronde onderhandelingen over een verdere liberalisering van de wereldhandel waren het ongetwijfeld de vele tienduizenden betogers die de grootste media-aandacht trokken.

Een Amerikaanse krant verwoordde het als volgt: "Neen aan de WTO" (World Trade Organisation) klonk het uit de monden van duizenden arbeidersfamilies van meer dan vijftig vakbonden, 25 Amerikaanse Staten en 144 landen marcheerden op 30 november door de straten van Seattle. De WTO conferentie in Seattle krijgt een nieuwe naam: "Battle in Seattle" (Strijd in Seattle).

Op de eerste dag van de conferentie trokken 75.000 mensen door de straten van de Amerikaanse havenstad aan de Westkust. De AFL-CIO (die volgens een lage schatting 50.000 mensen op de been bracht in een door hen georganiseerde betoging) en de United Federation of Workers organiseerden bovendien een betoging van staalarbeiders, waarmee ze de Amerikaanse arbeidersklasse voor de spotlichten van de wereldmedia plaatsten.

"De WTO moet naast de handel ook mensenrechten en de rechten van de arbeiders in overweging nemen" riep de voorzitter van de Teamsters James P. Hoffa de juichende menigte toe. De betogers blokkeerden urenlang de ingang van het gebouw waar de conferentie doorging, waardoor de deelnemers urenlang moesten wachten.

De protesten waren meestal vreedzaam, goed georganiseerd, niet chaotisch en toegelaten. Maar toen na twee dagen de geplogenheden van de conferentie moesten uitgesteld worden, besliste de leiding van de WTO dat er actie moest ondernomen worden tegen de protesterende menigte.

Dinsdagmorgen begonnen de schermutselingen. De oproerpolitie verscheen op het toneel met traangasgranaten, pepersprays en rubberen kogels en begon de betogers met geweld te verwijderen. Veel betogers geraakten in de eerste minuten van de confrontatie ernstig gewond en de meeste gewonden vielen bij degenen die een zitstaking hielden. Dat betekent dat ze uit protest gingen zitten, hun hoofd beschermden en geen weerstand boden. Het was m.a.w. een vreedzaam protest.

De rellen braken pas uit nadat de politie gechargeerd had op de betogers. De herrieschoppers maakten bovendien eerder geen deel uit van de betogingen. De politieleiding vereffende duidelijk het pad voor een kleine groep 'anarchisten' die de aanstoot gaven tot rellen om de massabetoging te laten degenereren.

Na een hele nacht ongeregeldheden doorheen de stad, riep de gouverneur van Washington onder druk van de WTO afgevaardigden en de komst van Bill Clinton op woensdag de noodtoestand uit. De nationale garde werd erbij geroepen en de avondklok ingesteld. Op die manier kon iedereen die na het vallen van de duisternis zich op straat begaf gearresteerd worden en beticht van een zwaar misdrijf.

De tegenstanders lieten hun tanden zien op woensdagmorgen. De menigte verscheen terug op het toneel, blokkeerden de straten en zongen "Nee aan de WTO" en "Rechten voor de arbeiders". Ze namen het niet dat zij door de media verantwoordelijk werden gesteld voor de rellen.

De oppositie tegen de WTO bleef niet beperkt tot Seattle. Er waren grote betogingen te zien in San Fransisco, Vancouver, New York City, Michigan, Londen en zelfs Israël. Mensen uiten eveneens hun protest op het Internet. In een poll waarin men kon kiezen tussen ja of neen tegen de WTO drukten 72 procent een nee-stem uit.

De mobilisatie van de Amerikaanse vakbonden is ongetwijfeld een van de belangrijkste gebeurtenissen van het jaar. Het protest zou niet beperkt mogen blijven tot de Amerikaanse arbeiders alleen, want de politiek van de WTO treft elke arbeider op deze planeet. De WTO regels trekken zich niets aan van arbeidsomstandigheden, noch van milieubekommernissen of zaken als kinderarbeid. Voor de WTO geldt maar één regel en dat is de wet van de sterkste, de wet van de kapitalistische jungle.

Wil je meer weten over deze organisatie, ga eens een kijkje nemen op hun website www.wto.org. Over arbeidsreglementeringen zal je alvast niks vinden.

Protestbrieven tegen het WTO kunnen gericht worden aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.