Over heel de wereld zijn marxistische jongeren actief met de ideeën van de International Marxist Tendency (IMT), zo ook in Groot-Brittannië, El Salvador en Oostenrijk.

Groot-Brittannië

Tony Blair gebruikt Labour voor een ultra-kapitalistische politiek. Daar is binnen eigen rangen verzet tegen ontstaan aangevoerd door het parlementslid John McDonnell. Zij organiseren het Labour Representation Committee om de oorspronkelijke socialistische ideeën van Labour terug in te voeren. Verschillende Labour-parlementsleden stemmen tegen de asociale politiek van Blair en van zijn gedoodverfde erfgenaam Gordon Brown. Met de steun van diverse vakbonden en socialistische jongeren heeft John Mc Donnell zich kandidaat gesteld tegen Brown bij de komende verkiezingen voor partijleider. Voor de campagne John4leader richtten ze ook een Socialist Youth Network op, waarbinnen de Britse marxistische jongeren actief zijn. De SYN trok in januari een honderdtal jongeren naar de University of London voor een conferentie en in februari meer dan 100 jongeren en syndicalisten naar de University of East Anglia.

Meer info: www.socialist.netwww.socialist.net en de filmpjes van John McDonnell op YouTube

El Salvador

In februari voerde de IMT een succesvolle campagne voor de vrijlating van 10 jonge activisten van het Bloque Popular Juvenil in El Salvador. Zij werden gearresteerd na een betoging van 2000 studenten tegen repressieve wetten van de rechtse ARENA-regering. De politie volgde hen toen ze naar huis gingen, sloeg hen in elkaar en zette hen vervolgens vast op valse beschuldigingen. Daarop startten de Mexicaanse jongeren van de IMT een internationale campagne van mails en telefoons naar de ambassades van El Salvador, gevolgd door acties voor hun deur. Het resultaat was dat de politie hen na enkele dagen vrijliet.

Oostenrijk

Sinds 2000 ging dit Alpenland gebukt onder een regering van rechts met extreem-rechts (Haider), maar in oktober haalden de socialisten van de SPÖ weer de bovenhand met 35 procent van de stemmen. Hoewel ze veel beloften voor verbetering van de levensstandaard hadden gedaan, liet de partijleiding die onmiddellijk varen om een ‘grote coalitie’ te vormen met de rechtse ÖVP. Zo schrapten ze bijvoorbeeld de belofte om de hoge inschrijvingsgelden voor hoger onderwijs te verlagen. Dit verraad had een diepe impact onder de jeugd, de vakbonden en de partijbasis. Zelfs 25 % van de partijleiding stemde tegen het regeerakkoord!

De marxisten van Der Funke voerden al een jaar campagne voor een socialistische minderheidsregering die sociale veranderingen doordrukt in het parlement via mobilisaties in de straten. Via die sociale hervormingen zou de SPÖ achteraf een absolute meerderheid van de stemmen kunnen halen. De marxisten overtuigden de Jong Socialisten, de jongerenorganisatie van SPÖ. Toen de partijleiding zo makkelijk op haar buik ging voor de rechtse ÖVP, gingen studenten spontaan de lokalen van de SPÖ bezetten om te eisen dat ze zich aan hun beloftes hielden. Over heel het land gingen acties door, wat bij partijleider Gusenbauer de oprisping ontlokte dat de actievoerders “gewelddadige communisten” zijn. Uiteraard zette dit nog meer kwaad bloed bij de basis. Der Funke lanceerde met de Jong Socialisten een campagne “Wij zijn de SPÖ” om de partijbasis te organiseren tegen het verraad van de leiding. Op enkele dagen tijd maakten meer dan 1000 partijleden zich lid. Jongeren sluiten aan bij de Jong Socialisten omdat ze zien dat ze strijden tegen het kapitalistisch beleid van de regering. Uiterst-links had net zoals in andere landen de sociaal-democratie dood verklaard, maar ze staan nu met hun broek naar beneden want de politieke krachtmeting doet zich voor binnen de traditionele arbeidersbeweging en niet erbuiten. Aangezien de Oostenrijkse marxisten dit steeds hebben voorzien, is hun impact nu verveelvoudigd.

Ook in België kan je actief worden bij de Marxistische Studenten. Contacteer ons via een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Lees meer op: www.marxistischestudenten.bewww.marxistischestudenten.be

Tijdschrift Vonk

layout Vonk 322 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken