Begin oktober voerde het personeel van de studentenresto’s in Gent actie tegen een mogelijke privatisering van een restaurant op de campus Ardoyen in Zwijnaarde. Met dit artikel geven we een stand van zaken, die volgt op het vorige artikel van 14/10/2003het vorige artikel van 14/10/2003.

De petitieactie

De ACOD heeft midden oktober een samenkomst gehouden met alle geïnteresseerde studenten om hen te informeren over de reden van de staking, die toen net opgeschort was. Uit deze vergadering is een comité opgericht van studenten tegen privatisering, dat wekelijks bijeenkomt. Ook Vonk Gent neemt actief deel aan deze vergaderingen. De petitie die we opstartten, werd overgenomen door dit comité. Zo verzamelden we meer dan 3.000 handtekeningen in anderhalve week. Deze hebben we aan de rector overhandigd op vrijdag 24 oktober omdat er toen een vergadering plaatsvond van de Raad van Bestuur.

De rol van de bemiddelaar

Op de dag dat we de petities overhandigden, was er tussen de vakbonden en de directie van de UGent een akkoord over de bemiddelaar in het conflict: het werd Luc Van Den Bossche. De volgende week startte deze zijn taak met het uithoren van alle partijen om zo tot een oplossing van het conflict te kunnen komen. Met Vonk vreesden wij dat de aanstelling van een bemiddelaar enkel inhoudt dat de directie van de UGent tijd wil winnen.

En die vrees is werkelijkheid geworden. Op 15 november werd immers de gunning voor de bouw en uitbating van de resto in Zwijnaarde vrijgegeven. Dit houdt in dat privé-bedrijven vanaf nu een aanbod kunnen doen aan de UGent, die er dan het meest voordelige voorstel uithaalt. De UGent geeft daarmee aan dat zij doorgaat met de privatisering, ondanks het protest van zowel studenten als het personeel van de studentenrestaurants. Ze plaatst de vakbonden voor een voldongen feit: de gunning is er, de privatisering wordt verder gepland, terwijl de bemiddelaar blijft praten met alle partijen.

Met het comité tegen de privatisering van de sociale voorzieningen hebben we een debat gepland op 26 november. We hadden hiervoor sprekers gevraagd pro en contra de privatisering. Maar van de uitgenodigde sprekers pro privatisering wil niemand deelnemen aan het debat. Zo sluit de vice-rector zich aan bij het standpunt van professor Soete om niet deel te nemen aan het debat zolang er bemiddeld wordt.

En wat nu?

Het is duidelijk dat de bemiddelaar enkel aangesteld werd om de onderhandelingen te rekken, totdat de privatisering effectief van start zou gaan. Die dag is nu aangebroken. Het is dan ook de hoogste tijd om te reageren!

Met Vonk Gent steunen wij alle mogelijke acties van de vakbonden en zullen we het verdere studentenprotest organiseren, maar dan moeten we nu samen in actie schieten, voor het te laat is!

Wil je meewerken? Stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.