Cuba

De orkanen Gustav en Ike hebben lelijk huis gehouden in Cuba. Dankzij de massale en goed georganiseerde preventiemaatregelen lieten slechts 7 Cubanen het leven. Maar de verwoestingen zijn desastreus. Initiatief Cuba Socialista (ICS) wil de Cubaanse inspanningen voor wederopbouw ondersteunen.
Ze hadden zich sowieso al voorbereid om hun gal te spuien bij de tachtigste verjaardag van Fidel Castro. Maar de burgerlijke media kregen met de spoedopname van de Comandante zelfs twee weken voordien al de kans om weer eens hun venijn te laten vloeien over het heroïsche eiland in de Caraïben.
Cuba en Venezuela worden steeds meer in één adem genoemd. Daarom startten de Vrienden van Cuba in Aalst op vrijdag 5 mei hun solidariteitsweekend met een infoavond over de betrekkingen tussen beide landen.
De volgende resolutie in solidariteit met de Cubaanse Revolutie werd unaniem aangenomen op het wereldcongres van de Internationale Marxistische Stroming in Barcelona.
Tijdens twee meetings aan de Universidad de Oriente merkten de aanwezigen het hemelsbrede verschil tussen de frisse ideeën van het marxisme en de stalinistische karikatuur daarvan in de oude Sovjethandboeken. Een groot deel van de discussie was gewijd aan Venezuela waarbij Alan benadrukte dat de revolutie niet zal voltooid zijn totdat de kapitalistische klasse onteigend wordt.