Venezuela

Meer dan 13.000 ton voedsel zijn in beslag genomen sinds half januari in Venezuela. De regering gaat in het offensief tegen de rechtse boycot. Tegelijk is de nieuwe socialistische partij, de PSUV, begonnen aan een congres dat twee maanden zal duren.
De vakbond van openbare diensten Abvakabo-FNV-afdeling Zeeuws-Vlaanderen geeft op 28 februari de Nederlandse première van ‘No Volveran', een film gemaakt door Handen Af van Venezuela. Zo willen ze "over het muurtje van de plaatselijke vakbondspraktijk heen kijken".
De grondwetsherziening heeft het niet gehaald bij het referendum in Venezuela. Chavez heeft de nederlaag erkend. Het is tijd voor een grondige bezinning over tactieken, want dit is een zware tik voor de Bolivariaanse Revolutie.
De Bolivariaanse beweging heeft voor de eerste keer een nederlaag moeten slikken. Een hele reeks factoren hebben bijgedragen tot deze uitslag. De oligarchie heeft in haar handen machtige instrumenten om de publieke opinie te vormen. De belangrijkste factor is evenwel de onthouding: een groot deel van de chavisten is niet gaan stemmen.
De 'progressieve' krant De Morgen is qua berichtgeving over Latijns-Amerika en Venezuela in het bijzonder mogelijk de meest tendentieuze Vlaamse krant. Ze volgt kritiekloos de lijn die de Venezolaanse privé-media uitzetten.