Shipspotting

In september 2002 startte Vonk een campagne tegen de nakende oorlog tegen Irak en de Belgische betrokkenheid via ons transportnetwerk. Wij werkten daarbij nauw samen met het Forum voor Vredesactie. Op 9 en 10 november zullen zij de blijvende betrokkenheid van het Belgische spoor opnieuw aanklagen.
Dankzij de SP.a werd in het regeerakkoord 2003-2007 de herziening van de geheime bilaterale akkoorden uit 1971 met de VS betreffende militaire transporten over Belgisch grondgebied opgenomen. SP.a Rood aanvaardt niet dat de uitvoering van dit punt van het regeerakkoord in een bureaucratisch labyrint wordt gesmoord.
Zowel de VS als enkele Europese regeringen zijn druk bezig de NAVO te hertekenen volgens hun eigen belangen. Intussen blijft België wel hoofdkwartier van dit imperialistisch instrument, compleet met kernwapens en al. Daarom zetten de Bomspotters, Vonk en Pax op 8 juli de Antwerpse haven in de kijker met een fietstocht tegen de NAVO.
Op 8 juli protesteren wij opnieuw tegen het gebruik van de Antwerpse haven door het Amerikaanse leger. Ook SP.a Rood-kandidaat Frank Hosteaux fietst mee. De symboliek verbonden aan de deelname van Frank is niet onbelangrijk. Als bruggepensioneerd dokwerker weet hij wat er in de haven omgaat.
Vorige week donderdag meldde Le Soir dat minstens twee geheime vluchten van de CIA de luchthaven van Deurne (Antwerpen) hebben aangedaan. In een persbericht spreekt SP.a Rood ook over “een CIA-magazijn in Deurne, van waaruit de dispatching gebeurt van het materieel van CIA-agenten over heel de wereld. België, en vooral Antwerpen, is een draaischijf van illegale Amerikaanse militaire- en spionageacties in de wereld.”