thumb winterschool2014banner2Het loont de moeite om een of twee maal per jaar de overtocht te maken naar Londen voor de IMT Winter/Summer School. De Engelse kameraden hebben ondertussen een stevige traditie opgebouwd door het aanbieden van vormingsweekends met zowel aandacht voor politieke discussie alsook 'revolutionaire' ontspanning, dit keer in een Halloweensfeertje. Met de bottom line ‘Dress as your favorite deceased revolutionary’ was ook het sociale luik goed voorzien, vaak even belangrijk als de politieke discussie: hier worden ‘ s avonds de samenwerkingsverbanden gesmeed en de creativiteit tentoongespreid, steeds geinspireerd door de politieke polemiek overdag.

Met een driekoppige Belgische sectie waren we dit keer aanwezig en kozen voor een drietal stevige sessies op zaterdag en nog eentje op zondagmorgen. Het opzet van het programma is zo dat er steeds keuze is uit twee verschillende sessies die telkens een tweetal uur duren: het eerste uur is gereserveerd voor de zogenaamde ‘lead-off’ van de spreker in kwestie, het tweede uur voor vrije tussenkomsten van kameraden. ‘s Avonds is er dan altijd een plenaire sessie, dit keer met Alan Woods op zaterdagavond. Alle sessies vonden plaats in gebouwen van de diverse Londense universiteiten, en d Marxist Student Unions (iets waar we de Engelse comrades absoluut voor moeten benijden) hadden lokalen gekaapt binnen de muren van de School for Oriental and African Studies, het University College of London en Birkbeck College

We begonnen de zaterdag met Daniel Morley, die ons nogmaals Trotsky’s belangrijke opmerking in herinnering bracht dat bewustzijn niet kan gereduceerd worden tot fysieke parameters, hetgeen vandaag zo vaak wordt geclaimd door sommige takken van de wetenschap. Na een filosofische opening scheen Rob Sewell in de vroege namiddag zijn licht over de ideeen en het leven van Friedrich Engels, waarin nogmaals de onontbeerlijke rol werd benadrukt die Engels zowel vriendschappelijk, financieel en intellectueel in het leven van die andere meneer, Karl Marx. We sloten het politieke luik af met een lichtjes verlate plenaire sessie met Alan Woods, aangekondigd als een lezing over de Berlijnse Muur, maar uiteindelijk een ragfijn historisch overzicht van de vele factoren en processen die hebben bijgedragen aan de uiteindelijke isolering van de Russische Revolutie, en hoe we hier lessen uit kunnen trekken voor de toekomst. Na de plenaire werd de zaal (eigenlijk een verwarmde tent die je deed terugdenken aan de mooie Griekse zomer) klaargemaakt voor een gezellige ‘social’, zoals gebruikelijk met interessant politiek materiaal en uitzonderlijk dit keer ook met gekoeld bier!

Zondagmorgen was er nog wat tijd voor een gedetailleerde blik op de zaak van de verdwenen Mexicaanse studenten. Jorge Martin was net terug van Mexico en zette alle feiten nog eens grondig op een rijtje. Aangezien het doorheen het politieke jaar onmogelijk is om alles te volgen, maakt zo’n stevige sessie veel goed en brengt je weer bij de actualiteit. Opvallend was de aanwezigheid van het lokale solidariteitscomite, waarmee meteen een alliantie werd gesloten om samen actie te voeren: samenwerking over de grenzen heen is alomtegenwoordig binnen de werking van het IMT.

Na een kort afscheid was het weer tijd om de opgedane inspiratie mee te nemen naar onze kant van het Kanaal voor een ongetwijfeld hete herfst!

Voor meer informatie en een uitgebreid verslag van de school: zie http://www.marxist.com/international-marxist-school-2014-a-qualitative-leap-forward-for-the-marxists.htm