Internationaal

Zeker honderd actievoerders verzamelden voor de VS-ambassade verleden vrijdag.  De onmiddellijke aanleiding was het protest tegen de centrale rol die de VS speelt in de gewelddadige poging voor de omverwerping van de linkse regering in Bolivia.

In de dagen na 9 september bereikte het offensief van de Boliviaanse oligarchie een nieuw hoogtepunt. Net als in Venezuela probeerde ze eerst via democratische weg met een herroepingsreferendum Evo Morales van de macht te krijgen. Toen dat niet lukte greep ze even makkelijk naar de wapens.

We publiceren hier de verklaring van de arbeiders- en volksorganisaties van Santa Cruz, het bolwerk van de reactionaire opstand tegen de linkse regering in Bolivia. Deze verklaring verscheen op 13 september, tijdens de fascistische aanvallen.

De orkanen Gustav en Ike hebben lelijk huis gehouden in Cuba. Dankzij de massale en goed georganiseerde preventiemaatregelen lieten slechts 7 Cubanen het leven. Maar de verwoestingen zijn desastreus. Initiatief Cuba Socialista (ICS) wil de Cubaanse inspanningen voor wederopbouw ondersteunen.

Van An Vranckx, professor aan de Universiteit van Gent, wordt gedacht dat ze er progressieve visies op nahoudt. We hoorden haar commentaar geven over de politieke actualiteit in Bolivia op Radio 1. Wat we hoorden was echter helemaal niet progressief.

Exact 25 jaar na de staatsgreep van Pinochet in Chili zien we gelijkaardige pogingen in Bolivia en Venezuela. Zeker in Bolivia wordt de regering de laatste weken steeds meer uit evenwicht gebracht door een met Amerikaanse hulp gecoördineerde opstand, compleet met fascistische bendes.

Tijdens augustus maakten enkele Belgische syndicalisten een intense toer doorheen de vakbondswereld van het nieuwe PDVSA (de genationaliseerde oliemaatschappij) en PEQUIVEN (het genationaliseerde petrochemische bedrijf). Venezolaanse vakbonden hadden De Algemene Centrale Antwerpen-Waasland uitgenodigd voor een bezoek aan hun Bolivariaanse revolutie.

Het is officieel: Barack Obama is de presidentskandidaat van de Democratische Partij. Zijn snelle klim naar nationale bekendheid en zijn eventuele nominatie bezorgt miljoenen werkende mensen en jongeren duizelingen van hoop op werkelijke verandering.

Op 10 augustus organiseert Bolivia een referendum over de positie van president Morales, vice-president Álvaro García Linera en de provinciale gouverneurs. We publiceren daarom een balans van revolutie en contrarevolutie in dit land. In het eerste deel gaan we in op de 500-jarige strijd van het Boliviaanse volk.

Het Ierse referendum van 12 juni heeft de EU opnieuw in een crisis gestort. Dit is slechts het topje van de ijsberg want in de andere Europese landen durft de regering zelfs geen referendum te organiseren.

Het Ierse referendum van 12 juni heeft de EU opnieuw in een crisis gestort. Dit is slechts het topje van de ijsberg want in de andere Europese landen durft de regering zelfs geen referendum te organiseren.

Het Salvador Allende Komite Antwerpen vertoonde voor de honderste verjaardag van Allende de documentaire Salvador Allende. Om de band te leggen met de huidige verlinksing in Latijns-Amerika en de repercussies daarvan in België nodigden ze ook Handen Af van Venezuela uit.

Sinds half juni is Alan Woods bezig met een spreektoer door Venezuela. Daarmee wil hij zijn nieuw boek voorstellen, waarin hij antwoordt op de ideeën van onder andere Heinz Dieterich, de ideoloog waarop de reformistische bureaucratie in Venezuela zich beroept. De spreektoer is een gigantisch succes.

De dood van de legendarische FARC-leider Manuel Marulanda heropent het debat over de perspectieven voor de guerrilla en de klassenstrijd in Colombia. De afgelopen maanden heeft de FARC zware klappen moeten incasseren.

Op 7 juni vond in El Salvador het derde nationale congres plaats van het BPJ (Bloque Popular Juvenil, de grootste politieke jongerenbeweging in El Salvador). Dit keer werd er een nieuw voorstel besproken, namelijk aansluiting bij onze Internationale, de IMT. Het voorstel werd unaniem goedgekeurd.

Deze zaterdag 21 juni gaat in het hartje van Brussel een belangrijk solidariteitsmoment door met een continent in opstand tegen het kapitalisme. Een lovenswaardig initiatief van de socialistische vakbond. De campagne Handen Af van Venezuela zal daar ook aanwezig zijn.

Op 14 mei 1948 riep David Ben-Gurion, de leider van de Joodse gemeenschap in Palestina, de onafhankelijkheid van de staat Israël uit. Zestig jaar later blijven de problemen even groot of groter in deze vertroebelde regio. Bovendien hebben deze problemen gevolgen voor de rest van de wereld.

Het is zover. ‘No Volveran', de nieuwste documentaire over de revolutie in Venezuela is nu verkrijgbaar met Nederlandstalige ondertitels. Handen af van Venezuela heeft verschillende voorstellingen gepland in Vlaanderen en Nederland.

‘No Volveran - The Venezuelan Revolution Now' is een boeiende documentaire over de Venezolaanse revolutie. Tijdens dit diepgravend onderzoek passeren de presidentsverkiezingen van december 2006, verschillende volksbuurten en meerdere bedrijven onder arbeiderscontrole de revue.

De overwinning van de Tories bij de recente gemeenteraadsverkiezingen kondigt hun waarschijnlijke zege aan bij de volgende wetgevende verkiezingen. In theorie is het nog steeds mogelijk voor de leiding van de Labour Party om zich te herpakken. Ze lijkt echter totaal onmachtig om de desastreuze koers de keren.

Een zeventigtal actievoerders zorgden zondag om 11u ‘s morgens voor animatie aan de Boliviaanse ambassade in Brussel. De aanleiding voor de actie was het referendum dezelfde dag in de provincie Santa Cruz over de autonomie. Intussen weten we dat het referendum is uitgedraaid op een grote flop.

Mei 1968 was de grootste revolutionaire staking ooit. Nochtans vond ze plaats op het hoogtepunt van een lange economische expansie. Net zoals nu verklaarde men toen klassenstrijd en revolutie als iets van het verleden. Deze machtige beweging kwam schijnbaar vanuit het niets.

Hands Off Venezuela draaide een boeiende documentaire: ‘No Volveran - The Venezuelan Revolution Now'. Tijdens dit diepgravend onderzoek passeren de presidentsverkiezingen van december 2006, verschillende volksbuurten en meerdere bedrijven onder arbeiderscontrole de revue.

In Egypte staat de regering van Mubarak onder druk van een grote stakingsgolf. Op het recente congres van ACOD Oost-Vlaanderen gaf deze vakbond zijn steun aan de stakende arbeiders van Mahalla El-Kubra. Je kan hier hun motie lezen.

Egypte roept bij de meeste mensen idyllische beelden op van oude piramiden, kleurige koraalriffen en luxueuze Nijlcruises. Weinigen weten dat het land sinds vijf jaar door een stakingsgolf wordt overspoeld, die het autoritaire regime van president Mubarak aantast. De afgelopen weken kwam die tot een climax.

Onmiddellijk na de beslissing van Chavez om het grote staalbedrijf SIDOR te nationaliseren brak het feest los onder de arbeiders. De multinational bestrijdt echter de nationalisatie en manoeuvreert om de beslissing te ondermijnen.

Zaterdag 22 maart betoogde ‘Nederland bekent kleur' in Amsterdam tegen uiterst-rechtse figuren zoals Wilders en Verdonk. De opkomst viel spijtig genoeg nogal mager uit. Tijd dus voor de Nederlandse linkerzijde om zich even te bezinnen over de volgende stappen.

De Verenigde Socialistische Partij van Venezuela heeft haar twee maand durende congres achter de rug. Het was een moment met een historische draagwijdte. Na de nederlaag bij het referendum van december is de tegenstelling tussen de bureaucratie en de revolutionaire massa's nog scherper geworden.

Arbeiders van het grootste Venezolaanse staalbedrijf, SIDOR, staken voor de nationalisatie van hun bedrijf. Recente actie om die eis kracht bij te zetten, werd hard onderdrukt door de Nationale Garde. De minister van Arbeid probeert ook door manoeuvres een einde te maken aan de staking.

De berichtgeving over de Amerikaanse voorverkiezingen kunnen we gerust een mediahysterie noemen. Over het bitse gevecht tussen Clinton en Obama krijgen we de smeuïge details, wat betreft inhoud blijven we echter op onze honger zitten.

Handen Af van Venezuela (HAV) was na twee jaar opnieuw te gast bij ABVAKABO Zeeuws-Vlaanderen, deze keer voor de vertoning van de nieuwe documentaire over Venezuela: No Volveran. De film, gemaakt door medewerkers van HAV, toont hoe het land een voorbeeld werd voor de sociale strijd.

De succesvolle bemiddeling van Chavez voor de bevrijding van gijzelaars in Colombia heeft de alarmbel doen rinkelen bij de oligarchie en het Amerikaanse imperialisme. De Colombiaanse president beschuldigt Ecuador en Venezuela van medeplichtigheid in de activiteiten van de guerrilla en stuurt zijn leger.

Meer dan 13.000 ton voedsel zijn in beslag genomen sinds half januari in Venezuela. De regering gaat in het offensief tegen de rechtse boycot. Tegelijk is de nieuwe socialistische partij, de PSUV, begonnen aan een congres dat twee maanden zal duren.

Om een bezoek van de tsarina aan zijn modelstad te veraangenamen richtte de Russische maarschalk Potemkin ooit houten gevels op zonder huizen erachter. Ook de Pakistaanse verkiezingen, door president Musharraf tot "moeder van alle verkiezingen" gedoopt, bleken achteraf niet meer te zijn dan een façade.

Nog voor de resultaten van de verkiezingen werden bekendgemaakt, verscheen president Musharraf op de staatstelevisie en noemde deze verkiezingen "de stem van de natie" en de "moeder van alle verkiezingen". In werkelijkheid zagen we hier de moeder van alle fraudes.

De vakbond van openbare diensten Abvakabo-FNV-afdeling Zeeuws-Vlaanderen geeft op 28 februari de Nederlandse première van ‘No Volveran', een film gemaakt door Handen Af van Venezuela. Zo willen ze "over het muurtje van de plaatselijke vakbondspraktijk heen kijken".

De MQM verklaart zichzelf als winnaar in het grootste arbeidersdistrict van Karachi. Erik De Bruyn heeft als internationale waarnemer van de verkiezingen echter talloze onregelmatigheden gesignaleerd, van vervalste kiesbrieven tot intimidatie van getuigen.

Op verzoek van de Pakistan Peoples Party is Erik De Bruyn van SP.a Rood waarnemer bij de verkiezingen van 18 februari, meer bepaald in Karachi, waar de uiterst-rechtse MQM met alle middelen probeert de PPP van de macht weg te houden. We publiceren Eriks eerste indruk bij aankomst.

De EU stuurt troepen naar Tsjaad. Officieel is deze operatie, geleid door Parijs, nodig om de vluchtelingenkampen te beschermen. In werkelijkheid steunt Frankrijk het regime van dictator Déby in zijn oorlog tegen Soedan en de rebellen. De International Marxist Tendency wil daarom in de diverse Europese landen actie voeren.

Subcategorieën