Internationaal

Op 10 augustus organiseert Bolivia een referendum over de positie van president Morales, vice-president Álvaro García Linera en de provinciale gouverneurs. We publiceren daarom een balans van revolutie en contrarevolutie in dit land. In het eerste deel gaan we in op de 500-jarige strijd van het Boliviaanse volk.

Het Ierse referendum van 12 juni heeft de EU opnieuw in een crisis gestort. Dit is slechts het topje van de ijsberg want in de andere Europese landen durft de regering zelfs geen referendum te organiseren.

Het Ierse referendum van 12 juni heeft de EU opnieuw in een crisis gestort. Dit is slechts het topje van de ijsberg want in de andere Europese landen durft de regering zelfs geen referendum te organiseren.

Het Salvador Allende Komite Antwerpen vertoonde voor de honderste verjaardag van Allende de documentaire Salvador Allende. Om de band te leggen met de huidige verlinksing in Latijns-Amerika en de repercussies daarvan in België nodigden ze ook Handen Af van Venezuela uit.

Sinds half juni is Alan Woods bezig met een spreektoer door Venezuela. Daarmee wil hij zijn nieuw boek voorstellen, waarin hij antwoordt op de ideeën van onder andere Heinz Dieterich, de ideoloog waarop de reformistische bureaucratie in Venezuela zich beroept. De spreektoer is een gigantisch succes.

De dood van de legendarische FARC-leider Manuel Marulanda heropent het debat over de perspectieven voor de guerrilla en de klassenstrijd in Colombia. De afgelopen maanden heeft de FARC zware klappen moeten incasseren.

Op 7 juni vond in El Salvador het derde nationale congres plaats van het BPJ (Bloque Popular Juvenil, de grootste politieke jongerenbeweging in El Salvador). Dit keer werd er een nieuw voorstel besproken, namelijk aansluiting bij onze Internationale, de IMT. Het voorstel werd unaniem goedgekeurd.

Deze zaterdag 21 juni gaat in het hartje van Brussel een belangrijk solidariteitsmoment door met een continent in opstand tegen het kapitalisme. Een lovenswaardig initiatief van de socialistische vakbond. De campagne Handen Af van Venezuela zal daar ook aanwezig zijn.

Op 14 mei 1948 riep David Ben-Gurion, de leider van de Joodse gemeenschap in Palestina, de onafhankelijkheid van de staat Israël uit. Zestig jaar later blijven de problemen even groot of groter in deze vertroebelde regio. Bovendien hebben deze problemen gevolgen voor de rest van de wereld.

Het is zover. ‘No Volveran', de nieuwste documentaire over de revolutie in Venezuela is nu verkrijgbaar met Nederlandstalige ondertitels. Handen af van Venezuela heeft verschillende voorstellingen gepland in Vlaanderen en Nederland.

‘No Volveran - The Venezuelan Revolution Now' is een boeiende documentaire over de Venezolaanse revolutie. Tijdens dit diepgravend onderzoek passeren de presidentsverkiezingen van december 2006, verschillende volksbuurten en meerdere bedrijven onder arbeiderscontrole de revue.

De overwinning van de Tories bij de recente gemeenteraadsverkiezingen kondigt hun waarschijnlijke zege aan bij de volgende wetgevende verkiezingen. In theorie is het nog steeds mogelijk voor de leiding van de Labour Party om zich te herpakken. Ze lijkt echter totaal onmachtig om de desastreuze koers de keren.

Een zeventigtal actievoerders zorgden zondag om 11u ‘s morgens voor animatie aan de Boliviaanse ambassade in Brussel. De aanleiding voor de actie was het referendum dezelfde dag in de provincie Santa Cruz over de autonomie. Intussen weten we dat het referendum is uitgedraaid op een grote flop.

Mei 1968 was de grootste revolutionaire staking ooit. Nochtans vond ze plaats op het hoogtepunt van een lange economische expansie. Net zoals nu verklaarde men toen klassenstrijd en revolutie als iets van het verleden. Deze machtige beweging kwam schijnbaar vanuit het niets.

Hands Off Venezuela draaide een boeiende documentaire: ‘No Volveran - The Venezuelan Revolution Now'. Tijdens dit diepgravend onderzoek passeren de presidentsverkiezingen van december 2006, verschillende volksbuurten en meerdere bedrijven onder arbeiderscontrole de revue.

In Egypte staat de regering van Mubarak onder druk van een grote stakingsgolf. Op het recente congres van ACOD Oost-Vlaanderen gaf deze vakbond zijn steun aan de stakende arbeiders van Mahalla El-Kubra. Je kan hier hun motie lezen.

Egypte roept bij de meeste mensen idyllische beelden op van oude piramiden, kleurige koraalriffen en luxueuze Nijlcruises. Weinigen weten dat het land sinds vijf jaar door een stakingsgolf wordt overspoeld, die het autoritaire regime van president Mubarak aantast. De afgelopen weken kwam die tot een climax.

Onmiddellijk na de beslissing van Chavez om het grote staalbedrijf SIDOR te nationaliseren brak het feest los onder de arbeiders. De multinational bestrijdt echter de nationalisatie en manoeuvreert om de beslissing te ondermijnen.

Zaterdag 22 maart betoogde ‘Nederland bekent kleur' in Amsterdam tegen uiterst-rechtse figuren zoals Wilders en Verdonk. De opkomst viel spijtig genoeg nogal mager uit. Tijd dus voor de Nederlandse linkerzijde om zich even te bezinnen over de volgende stappen.

De Verenigde Socialistische Partij van Venezuela heeft haar twee maand durende congres achter de rug. Het was een moment met een historische draagwijdte. Na de nederlaag bij het referendum van december is de tegenstelling tussen de bureaucratie en de revolutionaire massa's nog scherper geworden.

Arbeiders van het grootste Venezolaanse staalbedrijf, SIDOR, staken voor de nationalisatie van hun bedrijf. Recente actie om die eis kracht bij te zetten, werd hard onderdrukt door de Nationale Garde. De minister van Arbeid probeert ook door manoeuvres een einde te maken aan de staking.

De berichtgeving over de Amerikaanse voorverkiezingen kunnen we gerust een mediahysterie noemen. Over het bitse gevecht tussen Clinton en Obama krijgen we de smeuïge details, wat betreft inhoud blijven we echter op onze honger zitten.

Handen Af van Venezuela (HAV) was na twee jaar opnieuw te gast bij ABVAKABO Zeeuws-Vlaanderen, deze keer voor de vertoning van de nieuwe documentaire over Venezuela: No Volveran. De film, gemaakt door medewerkers van HAV, toont hoe het land een voorbeeld werd voor de sociale strijd.

De succesvolle bemiddeling van Chavez voor de bevrijding van gijzelaars in Colombia heeft de alarmbel doen rinkelen bij de oligarchie en het Amerikaanse imperialisme. De Colombiaanse president beschuldigt Ecuador en Venezuela van medeplichtigheid in de activiteiten van de guerrilla en stuurt zijn leger.

Meer dan 13.000 ton voedsel zijn in beslag genomen sinds half januari in Venezuela. De regering gaat in het offensief tegen de rechtse boycot. Tegelijk is de nieuwe socialistische partij, de PSUV, begonnen aan een congres dat twee maanden zal duren.

Om een bezoek van de tsarina aan zijn modelstad te veraangenamen richtte de Russische maarschalk Potemkin ooit houten gevels op zonder huizen erachter. Ook de Pakistaanse verkiezingen, door president Musharraf tot "moeder van alle verkiezingen" gedoopt, bleken achteraf niet meer te zijn dan een façade.

Nog voor de resultaten van de verkiezingen werden bekendgemaakt, verscheen president Musharraf op de staatstelevisie en noemde deze verkiezingen "de stem van de natie" en de "moeder van alle verkiezingen". In werkelijkheid zagen we hier de moeder van alle fraudes.

De vakbond van openbare diensten Abvakabo-FNV-afdeling Zeeuws-Vlaanderen geeft op 28 februari de Nederlandse première van ‘No Volveran', een film gemaakt door Handen Af van Venezuela. Zo willen ze "over het muurtje van de plaatselijke vakbondspraktijk heen kijken".

De MQM verklaart zichzelf als winnaar in het grootste arbeidersdistrict van Karachi. Erik De Bruyn heeft als internationale waarnemer van de verkiezingen echter talloze onregelmatigheden gesignaleerd, van vervalste kiesbrieven tot intimidatie van getuigen.

Op verzoek van de Pakistan Peoples Party is Erik De Bruyn van SP.a Rood waarnemer bij de verkiezingen van 18 februari, meer bepaald in Karachi, waar de uiterst-rechtse MQM met alle middelen probeert de PPP van de macht weg te houden. We publiceren Eriks eerste indruk bij aankomst.

De EU stuurt troepen naar Tsjaad. Officieel is deze operatie, geleid door Parijs, nodig om de vluchtelingenkampen te beschermen. In werkelijkheid steunt Frankrijk het regime van dictator Déby in zijn oorlog tegen Soedan en de rebellen. De International Marxist Tendency wil daarom in de diverse Europese landen actie voeren.

De regering heeft het licht op groen gezet voor een Belgische legermissie naar Tsjaad. Wat doorgaat onder de noemer ‘humanitaire interventie' is eigenlijk een zet in het schaakspel voor Afrikaanse olie.

We hebben een oproep gekregen van drie parlementskandidaten gesteund door de Pakistan Trade Union Defence Campain. Ze komen uit drie zeer diverse gebieden maar staan allemaal voor een duidelijk socialistisch programma.

De Lijst Pim Fortuyn bestaat niet meer. Na de dood van Fortuyn kwamen er wel veel imitators, maar de meeste partijtjes kregen niks voor elkaar. Nu zijn er evenwel nieuwe fenomenen zoals Geert Wilders en Trots op Nederland, die duidelijk meer succes oogsten.

In het recht van de Europese Unie wordt met geen woord gerept over de werkstaking. Desondanks heeft het Hof van Justitie zich onlangs in twee arresten uitgesproken over collectieve acties. In beide gevallen beten de vakbonden in het zand.

Vrijdag 11 januari kwam de Pakistaanse marxist Lal Khan spreken in Antwerpen. Radio Centraal maakte van de gelegenheid gebruik om hem te interviewen over de geschidenis van de PPP, Benazir Bhutto en moslimfundamentalisme.

Op 14 januari vielen 11 doden en meer dan 50 gewonden bij een bomaanslag op een markt in Quaidabad, een industriegebied in Karachi. De kandidaat voor de Pakistaanse Volkspartij in dit district is kameraad Riaz Lund. Hij voert een revolutionaire kiescampagne tegen de fascistische MQM.

De campagne om de volgende Amerikaanse president te verkiezen komt op volle kracht. De voorverkiezingen zijn begonnen. Zoals gewoonlijk gaan ze gepaard met een hele mediahysterie die laat uitschijnen dat er grote verschillen bestaan tussen de kandidaten.

Afgelopen vrijdag vond in ons lokaal te Antwerpen een bijeenkomst plaats met als onderwerp de huidige toestand in Pakistan. Gastspreker was Lal Khan van The Struggle, onze zusterorganisatie in Pakistan.

We hebben net een rapport ontvangen van onze kameraden in Pakistan. Het toont dat de moord op Benazir Bhutto werkt als een katalysator. De situatie begint te gelijken op die van tsaristisch Rusland na de Bloedige Zondag van 1905. De Pakistaanse marxisten van The Struggle spelen een leidende rol in de massabeweging.

Heel de wereld kijkt naar wat er zal gebeuren in Pakistan na de moord op Benazir Bhutto. Lal Khan komt uit eerste hand vertellen wat de vooruitzichten zijn voor Pakistan. Hij is in het Indische subcontinent bekend als de auteur van verschillende boeken en leider van de marxistische tendens The Struggle.

De moord op Benazir Bhutto heeft geleid tot een explosie van volkswoede. Rauwe menselijke emotie komt naar buiten in de straten. De overheid kraakt in haar voegen en wijst naar Al-Qaeda als de schuldigen.

In Bolivia gebruikt de contrarevolutie al haar wapens om de ruggengraat van Evo Morales' regering te breken. Sinds de verkiezingen voor de grondwetgevende vergadering, anderhalf jaar geleden, heeft de oligarchie er alles aan gedaan om mogelijke vooruitgang te blokkeren, zowel via parlementaire als buitenparlementaire wegen.

Subcategorieën