Internationaal

De mediaploeg van Handen Af van Venezuela maakte een reportage van de betoging van Sanitarios Maracay. De arbeiders van deze bezette fabriek eisen van de regering nationalisatie onder arbeiderscontrole van het bedrijf. Een tachtigtal Belgische syndicalisten en activisten onderschreef ook de oproep.

Op 18 december 2005 haalden de onderdrukten van Bolivia een klinkende electorale zege. De regering ging ook snel over tot enkele sociale maatregelen, zoals de nationalisatie van het gas en een landhervorming. Tijdens de afgelopen maanden is de rechtse oppositie echter terug in het offensief.

De internationale campagne Handen Af van Venezuela zakte af naar het land van de Bolivariaanse Revolutie om steun te betuigen aan de herverkiezing van Chavez. Als onderdeel van onze tour bezochten we ook Sanitarios Maracay, een bedrijf overgenomen door de arbeiders die nu nationalisatie vragen.

Nog nooit heeft een revolutie die voorstelt richting socialisme te gaan zoveel electorale steun gekregen. Juist die overweldigende krachtsverhoudingen in het voordeel van de revolutie nopen de oppositie tot een andere strategie, maar hun doel blijft hetzelfde.

Enkele jaren geleden was Venezuela voor de meeste linkse activisten nog een blinde vlek op de wereldkaart. Vandaag is het land hét referentiepunt geworden in de strijd voor maatschappijverandering. In Brussel kwamen een 350 mensen bijeen om meer te vernemen over de Bolivariaanse Revolutie.

Aangezien de arbeidersbeweging cruciaal is bij de verandering van de maatschappij, kwam de rol van de vakbond in de Bolivariaanse Revolutie uitvoerig aan bod op de solidariteitsdag. Ruben Linares van de UNT-leiding trad in gesprek met Bruno Verlaeckt (voorzitter Algemene Centrale Antwerpen-Waasland, ABVV) en Omer Mommaerts (ACV Brussel, KWB).

Maandag 4 december kwamen meer dan 70 mensen bijeen aan de Venezolaanse ambassade om de overwinning van Hugo Chavez te vieren. Tijdens een typisch Belgisch herfstweer hing er een beetje Bolivariaanse warmte in de straten van Brussel. De bijeenkomst ging uit van het comité dat zaterdag 9 december een solidariteitsdag organiseert in Brussel.

Volgens het eerste bericht van de Nationale Kiesraad (Consejo Nacional Electoral) heeft de kandidaat van de Bolivariaanse revolutie Hugo Chavez de verkiezingen gewonnen met 61,35 procent van de stemmen tegen de kandidaat van de rechterzijde Manuel Rosales die slechts 38,39 procent heeft behaald. Dit was het resultaat na de telling van 78,31 procent van de uitgebrachte stemmen.

Ruben Linares is nationaal coördinator van de nieuwe vakbond UNT in Venezuela. Hij is één van de gasten op de solidariteitsdag van zaterdag 9 december. In deze video-opname groet hij de campagne 'Handen Af van Venezuela' en de solidariteitsbeweging in België. Hij licht ook de plannen toe van de vakbond tegen de mogelijke destabilisering door de rechterzijde na de overwinning van Chavez tijdens de presidentsverkiezingen (in het Spaans).

In Nederland bezorgde de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2006 de linkerzijde – met de SP op kop – een fenomenale, historische overwinning, ondanks het lichte verlies van GroenLinks (-1) en het falen van de PvdA (-9). De SP verdrievoudigde bijna haar zetelwinst door van 9 zetels (in 2003) naar 25 zetels te springen.

Met de monsterzege van de SP vervoegt Nederland de voorhoede van de klassenstrijd in Europa. Op een tijdspanne van enkele jaren zwaaide de slinger wild van rechts naar links. Het land van de sociale consensus is het land van het sociaal conflict geworden.

Van 6 december tot 14 december zal Ruben Linares, nationale leider van de UNT in België rondtoeren.

Is het beleid van Chavez wel werkelijk zo goed voor de mensen? Laten we eens een vergelijking maken tussen de VS en Venezuela, wetende dat het eerste land over veel meer middelen beschikt dan een land uit de ‘Derde Wereld’.

Voor alle kameraden komt het tragische nieuws van het vroegtijdige overlijden van Phil Mitchinson aan als een zware schok. Phil Mitchinson was een leider van de Internationale Marxistische Stroming en de adjunct hoofdredacteur van het marxistische tijdschrift Socialist Appeal, waarvan wij regelmatig artikels vertalen. Spijtig genoeg werd Phil in de nacht van donderdag 16 op vrijdag 17 november het slachtoffer van een hartaanval.

Toen Bush in 2004 herverkozen werd, zag een groot deel van de linkerzijde alles zwart tegemoet. Wij voorspelden echter dat hij die verkiezingsoverwinning zou betreuren. De neoconservatieve dromen over een toekomstige wereld onder Amerikaanse dominantie zijn omgeslagen in een nachtmerrie voor het Witte Huis.

Oaxaca is reeds vijf maanden lang het strijdtoneel van een gigantische partij armworstelen tussen het volk en de rechtse regionale regering. Begonnen als een jaarlijkse ronde van looneisen van de leerkrachten is de beweging uitgegroeid tot een regelrechte politieke opstand tegen de rechtse gouverneur Ulises Ruiz. Het hele politieke systeem van overheersing door middel van corruptie, kiesfraude en repressie wordt nu uitgedaagd.

‘Handen Af van Venezuela’ kreeg een uitnodiging om in Mol te komen spreken en was ook aanwezig met een stand op de grote meeting Che Presente.

De Venezolaanse verkiezingen worden internationaal uitgevochten. Het is een krachtmeting tussen de oude orde, aangevoerd door Bush, en de drang naar rechtvaardigheid, aangevoerd door de Venezolaanse massa's en Hugo Chavez. Op 9 december kan je kennismaken met die Bolivariaanse Revolutie op een grote solidariteitsdag in Brussel.

Hoewel er weer duidelijk fraude in het spel was, lijken de verkiezingen in Ecuador volgens de officiële resultaten op een tweede ronde af te stevenen, waarbij de linkse Correa het opneemt tegen Alvaro Noboa, de rijkste man van het land.

Een grootse Nationale Democratische Conventie (CND) vond plaats in Mexico City op zaterdag 16 september en besloot een “legitieme regering” met Andres Manuel Lopez Obrador (AMLO) als president te verkiezen. Dit was het hoogtepunt van een twee maanden durende strijd tegen verkiezingsfraude die alle instellingen van de Mexicaanse bourgeoisie in vraag stelde.

Op zaterdag 9 december aanstaande organiseren verschillende verenigingen en vakbondsafdelingen een grote solidariteitsdag met de Bolivariaanse revolutie in Venezuela. Hier leest u de oproep die zo breed mogelijk moet verspreid worden.

Handen Af van Venezuela kreeg een uitnodiging van de vakbond ABVAKABO afdeling Zeeuws-Vlaanderen om toelichting te komen geven tijdens een solidariteitsavond over Venezuela. Na de Vlaamse solidariteitsdag voor Venezuela waait de campagne de grens over.

De presidentsverkiezingen van december 2006 beloven een keerpunt te worden in de ontwikkeling van de Venezolaanse revolutie. De kiesstrijd weerspiegelt de strijd van de Venezolaanse arbeiders en boeren tegen de oligarchie en het imperialisme. De verkiezingen zijn dan ook niet zonder belang. Vandaar deze verklaring van de International Marxist Tendency, gestemd op ons internationaal congres in augustus.

Dat President Mahmoud Ahmadinejad van Iran een hoge gast was in Venezuela kreeg nogal wat media-aandacht. Onze kameraden van de Iranian Revolutionary Socialists' League publiceerden een oproep aan Venezolaanse activisten waarin ze de toestand van werkende mensen in Iran uitleggen.

De afdeling van Abvakabo-FNV Zeeuws-Vlaanderen wil een keer 'over het muurtje' van de plaatselijke vakbondspraktijk heen kijken en dat door een informatie-avond te organiseren over het Venezuela van vandaag. We publiceren hier hun bericht.

Elk jaar organiseert het Salvador Allende Komité in Antwerpen een activiteit ter herdenking van de bloedige staatsgreep van Pinochet tegen de Chileense revolutionaire beweging onder leiding van president Allende. De campagne ‘Handen Af van Venezuela’ zal dit jaar na de vertoning van ‘The Revolution will not be Televised’ antwoorden op vragen over de radicalisering in heel Latijns-Amerika.

We publiceren hier een kort videofragment van de Venezolaanse president Hugo Chavez, waarin hij de internationale solidariteitscampagne 'Handen af van Venezuela' bedankt, alsook oprichter Alan Woods.

Mexico brult als een leeuw. Het land is in opstand zoals het niet meer is geweest sinds de revolutionaire boerenoorlog van Pancho Villa en Emiliano Zapata bijna 100 jaar geleden. De kiesfraude op 2 juli ten nadele van de linkse presidentskandidaat Andres Manuel Lopez Obrador (AMLO) van de Partij van de Democratische Revolutie (PRD) zorgt voor een ongekende en diepe maatschappelijke opwelling. Het gaat hier niet om een eenvoudige grondwettelijke crisis.

De Israëlische agressie tegen Libanon is uitgelopen op een mislukking. Geen enkele van de doelstellingen is bereikt. De positie van de Israëlische heersende klasse is zowel in binnen- als buitenland verzwakt. De uitkomst van het conflict is ook een tegenslag voor het Amerikaanse imperialisme, net zoals voor het Franse imperialisme. Anderzijds is de positie van Hezbollah, Iran en Syrië versterkt.

Een kolossale strijd is ingezet. Deze van de toekomst van de Bolivariaanse Revolutie. De presidentsverkiezingen van 3 december in Venezuela zijn hierin een belangrijk moment. De uitkomst van deze verkiezingen wordt niet alleen in Venezuela beslecht maar ook op wereldvlak.

Ze hadden zich sowieso al voorbereid om hun gal te spuien bij de tachtigste verjaardag van Fidel Castro. Maar de burgerlijke media kregen met de spoedopname van de Comandante zelfs twee weken voordien al de kans om weer eens hun venijn te laten vloeien over het heroïsche eiland in de Caraïben.

Libanon heeft een geschiedenis van verschillende invloeden en culturen. Het hedendaags religieus conflict stamt echter niet vanuit die oude geschiedenis. Het is ontstaan uit de 19de-eeuwse Europese kolonisatieperiode.

Sinds vorige week is Israël bezig aan een grondoffensief in Zuid-Libanon. Terwijl de grootmachten bikkelen over het al dan niet opleggen van een wapenstilstand, blijft het Israëlische leger dorpen en hospitalen bombarderen. Hezbollah blijkt echter helemaal niet makkelijk uit te roeien.

In navolging van kameraden uit Groot-Brittannië, Duitsland, Denemarken, Oostenrijk, Canada, Pakistan en tal van andere landen hebben ook Vonk-leden en sympathisanten hun steun betuigd aan het Mexicaanse volk en presidentskandidaat Lopez Obrador. Op donderdag 20 juli verzamelden we met een vijftiental kameraden voor de Mexicaanse ambassade in Brussel.

Volgens de organisatoren marcheerden 1,5 miljoen mensen op zondag 16 juli door de straten van Mexico stad. Daarmee wilden ze protesteren tegen de fraude in de presidentsverkiezingen van 2 juli. Een oud vrouwtje stelde: “We zijn het beu dat de rijken steeds hun zin krijgen en de armen bestelen, we zullen niet toelaten dat ze deze verkiezing stelen.”

Op donderdag 20 juli voeren we actie aan de ambassade van Mexico in Brussel tegen de schandalige verkiezingsfraude waarmee de linkse kandidaat van de PRD van het presidentschap wordt gehouden. De Mexicanen blijven echter niet bij de pakken zitten en komen massaal op straat. Wij dragen ons steentje bij tot dit protest.

Mexico maakt zich op voor een belangrijke sociale confrontatie. Vorige zaterdag verwierp PRD-presidentskandidaat Andres Manuel Lopez Obrador in aanwezigheid van een half miljoen aanhangers, de resultaten van de verkiezingen van 2 juli omwille van de manifeste fraude ten nadele van de PRD. Alleen via strijdbare actie is de overwinning echter verzekerd.

Het verloop van de Mexicaanse verkiezingen doet denken aan de verkiezingsfraude die in februari dit jaar plaatsvond in Haïti. Volgens de EU-observatiemissie die moest toezien op de kiesverrichtingen in Haïti was er toen eveneens geen vuiltje aan de lucht.

Subcategorieën