De dag begon hoopvol, zoals je kan lezen in mijn vorige bijdrage. Maar wat ik in de loop van de dag gezien heb doet me beseffen dat deze verkiezingsdag slechts het begin is van een zeer lange bevrijdingsstrijd van het Pakistaanse volk.

Ik bezocht gisteren een twintigtal "gevoelige" kiesbureaus, allen gelegen in een district dat overheerst wordt door de MQM, de machtspartij in Karachi en in de Sindh, en de lokale steunpilaar van het regime van Musharraf. Dat overheersen mag je letterlijk nemen. In theorie hebben de partijen net zoals bij ons het recht om getuigen te sturen naar de kiesbureaus. In dit MQM gebied zag ik echter maar in 20 procent van de kantoren een vertegenwoordiger van de PPP. De andere oppositiepartijen komen er al helemaal niet aan te pas. Hoe komt dit ? De getuigen die wel aanwezig zijn, zijn ongelooflijk dappere mensen. Want ze worden bedreigd, ontvoerd en vaak zelfs vermoord door de machtspartijen. Een medewerker van een onafhankelijke NGO vertelde me zonet dat volgens officiële cijfers  gisteren 15 kiesgetuigen van de PPP vermoord werden over het hele land. Zij vormen dus het grootste deel van de 27 doden die er gisteren vielen. En dan zwijgen we nog over de ontvoeringen,de martelingen... Afgelopen nacht waren hier in Karachi ook nog altijd 2 vrouwelijk kiesgetuigen van de PPP vermist. 

Het ontbreken van voldoende oppositiegetuigen hebben we een beetje trachten te compenseren door de hele dag als een vliegend piket rond te rijden in deze "gevoelige zone".

Behalve het ontbreken van getuigen zag ik het volgende: kieskantoren uitgedost als lokale hoofdkwartieren van de MQM. Vooraf ingevulde stemformulieren (pro-MQM uiteraard) slingeren rond op de tafel van de verantwoordelijken van het kiesbureau, ze stempelen die zelf af. Identificatiebriefjes van kiezers die niet op de kieslijsten voorkomen, met andere woorden van kiezers die niet bestaan. Koffers met ingevulde stemformulieren die niet of onvoldoende verzegeld zijn. Bepaalde zaken werden door onze aanwezigheid opgelost en er werden 900 MQM-stemmen verbeurd verklaard door de door ons gesignaleerde onregelmatigheden.

Maar het ergste moest nog komen. 's Avonds ging ik naar het centrale telbureau van kiesdistrict NA-257. Wat ik daar gezien en gefotografeerd heb slaat alles. Zegels van zakken met kiesbrieven werden verbroken. Formulieren werden ingevuld of opnieuw ingevuld in de gangen van het gerechtsgebouw. Andere oorspronkelijke formulieren werden weggesmeten. Door onze druk en de aanwezigheid van lokale media werd dan toch een frauderende voorzitter van een kieskantoor afgevoerd door de politie.

Zal het dan nog verbazen dat de kandidaat van de PPP, kd. Riaz Lund, die gisterenavond met 50 van de 198 bureaus geteld met 15.000 stemmen op kop lag, deze verkiezingen uiteindelijk toch nog verloren heeft?

Tijdschrift Vonk

Layout Vonk 320 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken