Hakam Agus dipenjaraOp 7 april in de ochtend werd kameraad Abdul Hakam, lid van Militan Indonesia, de sectie van de IMT in het land, opgesloten in de gevangenis voor zijn vakbondsactiviteiten. Hakam is organisator bij FSPBI-KASBI Gresik, een van de weinige radicale vakbonden in Indonesië. Samen met Agus Budion, van dezelfde vakbond, werd hij veroordeeld voor inbreuken tegen de “Unpleasant Act Law”. Hun enige misdaad is het feit dat ze aan de kant van de arbeiders staan.

FSPBI-KASBI is zeer bekend bij de mensen in Gresik, een belangrijke industriezone in Oost-Java. Het is een radicale vakbond die voor de rechten van de arbeiders vecht. Er zijn afgevaardigden in vele grote fabrieken: in de elektronische, de chemische en de voedingsindustrie, evenals in een aantal andere staatsbedrijven. De vakbond is onder andere ook actief bij acties tegen de prijsverhogingen voor voedingsmiddelen, voor gratis onderwijs... FSPBI-KASBI strijdt ook tegen de outsourcing bij Petrokimia Gresik, een zeer groot chemisch bedrijf.

De patroons maakten gebruik van de wet om leiders van de vakbond te criminaliseren. In december 2013 werden Hakam en Agus veroordeeld tot drie maanden gevangenis omdat ze de arbeiders aangezet hadden om te protesteren. Het was een schijnproces dat iedereen met een rechtvaardigheidsgevoel doet huiveren.

De laatste drie jaar heeft FSPBI deze uitspraak aangevochten in hoger beroep. Maar steeds werd het verdict bevestigd. Het is duidelijk dat deze rechtbank niet neutraal is, maar de belangen van de heersende klasse verdedigt.

Hakam en Agus zijn moedige vakbondsleiders die de gevestigde orde het leven zuur maken. Ze hebben zich nooit overgegeven aan de patroons, zoals vele andere vakbondsleiders. In een land als Indonesië, waar corruptie tiert en loyaliteit gekocht kan worden met een pakje sigaretten, zijn zij steeds zuiver op de graat geweest en bleven ze de rechten van de arbeiders verdedigen. Daarom houdt de leidende klasse voet bij stuk.

Hakam is een marxist in een land waar marxisme verboden is. Toen hij naar de gevangenis stapte, hield hij trots “De Permanente Revolutie” van Trotski in de hand, zodat hij tijdens zijn verblijf in de gevangenis zijn ideologische kennis kan aanscherpen.

Hakam en Agus zitten nu achter de tralies. Ze zijn beroofd van hun vrijheid, maar ook van de mogelijkheid om in het levensonderhoud van hun familie te voorzien. Ook op deze manier probeert men mensen die zich verzetten te breken. De directe familie wordt mee gestraft. Militan Indonesia lanceert een campagne om de kameraden en hun familie te helpen in deze moeilijke tijden. Wij vragen een bijdrage van onze sympathisanten en lezers. Een boodschap van solidariteit zal ook de kameraden moed geven en het belang van de internationale strijd van de arbeiders in het licht zetten.

Bijdrage

U kan uw bijdrage storten via kredietkaart (zie Paypal button) aan het “Hakam and Agus Solidarity Fund”. Dit geld zal gebruikt worden om de families van Hakam en Agus te helpen en om de gerechts- en andere kosten te betalen. We hebben als doel gesteld 1.000 USD te verzamelen.

Solidariteitsboodschap

Stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Een boodschap van solidariteit vanwege vakbonden, jeugdorganisaties, individuen... zal onze kameraden moed geven. De boodschappen zullen vertaald worden naar het Indonesisch (Bahasa Indonesia) en afgegeven worden aan de kameraden in de gevangenis.

Campagne op de sociale media

U kan ook foto’s met een geschreven boodschap op de sociale media delen. Voorbeelden: “International Solidarity for Hakam and Agus”, “Stop Criminalization against Labour Activists”; “Free Hakam and Agus”, met hashtag #FreeHakamAndAgus

Tijdschrift Vonk

Layout Vonk 320 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken