Donderdag 14 november reden Amerikaanse legertrucks van het type MAC op de weg tussen Antwerpen en Luik. Het gaat om opleggers die zowel tanks als containers kunnen vervoeren. De trucks die we konden ‘spotten’ waren geladen met containers, onder andere met ADR-goederen (d.i. de code voor gevaarlijke goederen). In hun arrogantie voorzag het Amerikaanse leger deze trucks zelfs niet van nummerplaten! Waarschijnlijk gaat het hier om transport vanuit de reserves in Zutendaal naar de Antwerpse haven (Zutendaal ligt langs de baan naar Luik). Het depot in Zutendaal is onderdeel van het Army War Reserve 2, Amerikaanse wapenopslagplaatsen in Europa.

Momenteel wordt er nog niks gelost of geladen. De goederen worden opgestapeld in een gesloten magazijn op kaai 704. Ook dit strookt weer met voorgaande berichten die u kon lezen op deze website. Enkele weken geleden was er een delegatie Amerikaanse militairen op bezoek om de haven in gereedheid te brengen voor de wapentransporten naar de toekomstige frontlijn in het Midden-Oosten. Toen onderhandelden ze over een uitbreiding van de regels die gelden voor de voorkade. Het betreffende gebied strekt van kaai 702 tot en met 730 (de zuidelijke oever van het Delwaidedok). Daar ligt dus ook kaai 704, die ze vroeger trouwens al gebruikten.

Aangezien het Amerikaans leger blijkbaar rustig mag doorgaan met hun transporten, zal het Antwerps Anti-OorlogsComité opnieuw actie voeren aan de Antwerpse gemeenteraad. Op 5 november hebben wij de gemeenteraad via een actie en een pamflet op de hoogte gebracht van onze verontwaardiging en ongerustheid. Deze keer verwachten wij een duidelijk antwoord. Het Antwerps Anti-OorlogComité eist van de schepenen van de Haven (Delwaide) en voor Integrale Veiligheid (Grootjans) uitleg over de wapentransporten in de haven. Eveneens vraagt het aan de gemeenteraadsleden, in het bijzonder diegenen wiens partij zich uitspreekt tegen de oorlogsvoorbereidingen, met name SP.A en Agalev, dat ze het militair transport in de haven afwijzen.

Maandag 18 november spreken wij af aan het Antwerps stadhuis om 18.15 uur, aan het standbeeld van de Buildrager op de Suikkerrui (naast het stadhuis). Dan verlangen wij een antwoord!

Belgische Havens Wapenvrij!

Voor contact: Mischa Van herck, tel. 0495/608.627 of 03/295.58.19 email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tijdschrift Vonk

Layout Vonk 320 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken