Zwakheid zet aan tot agressie

Crown Cork te Deurne, letterlijk de "buurman" van het met sluiting bedreigde Levi’s, gaat nog maar eens 41 banen (22 arbeiders en 19 bedienden) schrappen. Nochtans stuurde het management twee jaar geleden bij een reorganisatie reeds circa honderd man de laan uit en ging een hele fabriek te Mechelen (Eurocan) voor de bijl. De directie zal toen ook al gemerkt hebben dat zij toen als een warm mes door de zachte boter van de syndicale weerstand sneed. Op geen enkel moment werden de werknemers door hun vakbondsleiding gemobiliseerd tegen de ontslagen en zij werden zelfs niet op de hoogte gehouden van de vorderingen van de onderhandelingen.

De basis werd – zelfs door ABVV-delegees! – week en onnozel gehouden door "Eigen volk eerst"-gezwets waarbij deze keer dan niet de "makakken" maar "die van Mechelen" vijand nummer één waren (een aantal arbeiders van Mechelen werd later in Deurne tewerkgesteld). Aan het einde van de rit werd het behoud van 30 jobs als een syndicale overwinning gepresenteerd. Die "overwinnning" wordt dus nu met één pennetrekje tenietgedaan… Als er dus één bedrijf is waar de vakbondsvariant van de Vlaams Blok strategie verf heeft gepakt dan is het wel bij Crown Cork: verdeel en heers, uw baas vaart er wel bij!

Toen de Amerikaanse directie van de verpakkingsmultinational in september wereldwijd 2.700 banen schrapte was het dus alweer zo goed als zeker dat Deurne weer in de prijzen zou vallen. Zwakheid zet immers aan tot nog meer agressie. En zie, deze keer was het nog erger: na een vergadering van de ondernemingsraad op 29/10 moest de vroege ploeg op 30/10 zelfs een werkonderbreking organiseren om zelfs maar de informatie uit haar delegees te persen! Toen ze die dan eindelijk van de inderhaast opgetrommelde vakbondsmensen kregen werd er meteen bij gezegd dat staken toch niet baat want dat er teveel stock is waarop Crown Cork kan teren ("staken schaadt, werken baat" is inderdaad nog zo’n Blok-slogan waarmee die partij vooral in de jaren ’80 grote sier maakte). Nochtans weet elke arbeider dat heel die stock opgeslagen ligt in één bijzonder makkelijk te blokkeren magazijn in Wiekevorst en dat zo’n staking + blokkade Crown Cork zelfs vanaf het eerste uur in ademnood zou brengen.

De tijd is trouwens bijzonder geschikt voor die van Crown Cork om eens uit hun fabriek te komen en hun strijd te verbinden met die van Levi’s naast de deur. Zijzelf en die van Levi’s kunnen er alléén maar sterker door worden. Het is dus te hopen dat er alsnog enkele vakbondsmensen gevonden zullen worden bij Crown Cork die het voortouw willen nemen in een hernieuwde strijd. Zoniet wordt de toekomst van dit bedrijf geheel en al in handen gelegd van een saneringsgeil management dat steeds opnieuw de zwakste schakel zal zoeken in de syndicale defensie, en zoals de zaken er nu voorstaan mag Deurne zeker aanspraak maken op die twijfelachtige titel.

Tijdschrift Vonk

Layout Vonk 321 1 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken