voorpostgentOp zaterdag 17 september hield de extreemrechtse organisatie Voorpost een betoging in de Gentse Bloemekenswijk tegen een mogelijke EU-toetreding van Turkije, Erdogan, en de ‘islamisering’. Voorpost wil zogezegd de democratie verdedigen, maar dat is enkel om haar racistische ideologie te verbergen.

 Dit zien we de laatste tijd wel vaker uit extreemrechtse hoek. Racisme wordt verbloemt in naam van de democratie. Dat was ook het geval in het boerkinidebat en de polemiek rond het onverdoofd slachten. Aan de andere kant geven de extreemrechtse organisaties geen gehoor aan de gruwelijke gebeurtenissen in onze ‘normale’ slachthuizen of aan vrouwen die hier nog steeds onderdrukt of mishandeld worden.

Als reactie kwam er een tegenbetoging vanuit de Turkse gemeenschap. Daarbij hadden enkele personen het gemunt op de bus van Voorpost. Bij de tegenbetogers waren er ook enkele leden van de Grijze Wolven, een Turkse extreemrechtse organisatie die net als Voorpost streeft naar een samenleving met één cultuur, volk en taal maar dan in Turkije. Deze groepering zat ook achter enkele aanslagen op Koerden en Armenen.

Het opmerkelijke aan heel de betoging is dat deze doorging in een buurt waar er veel personen wonen van Turkse origine. Dit toont aan dat het voor Voorpost louter ging om de provocatie en het racisme. Het tweede opmerkelijke is dat de betoging en tegenbetoging toch in handen werden genomen door twee extreemrechtse organisaties: Voorpost en de Grijze Wolven. We kunnen vaststellen dat de Turkse jongeren de dupe zijn. Ze worden blootgesteld aan het racisme van Voorpost waardoor de Grijze Wolven makkelijk kunnen inspelen op de frustraties van deze jongeren. Haat wordt zo met haat bestreden.

Ons alternatief

Op zich hebben we ons al meerdere malen uitgesproken tegen het regime onder Erdogan. We doen dat niet om racisme te verbloemen of om de Turkse bevolking te provoceren, maar om op te komen voor een echte democratie. Niet Erdogan’s ‘democratie’ waarin de Koerden als tweederangsburgers gezien worden en de Armeense genocide niet erkend wordt. Het staatsapparaat wordt ‘gezuiverd’ van andersdenkenden en opponenten zomaar opgesloten. Dat was een maand geleden nog het geval met de Belgische studente Bilen Ceyran. Ze is activiste van Young Struggle, een socialistische jongerenorganisatie die actief is in de Koerdische solidariteitsbeweging. Ze reisde naar Turkije om er haar vakantie door te brengen. Daarop werd ze opgepakt en beschuldigd van ‘terrorisme’. Ze werd herhaaldelijk geslagen tijdens haar gevangenschap, had de eerste dagen van haar hechtenis geen recht op een advocaat en moest slapen in een krappe cel. Uiteindelijk werd ze toch vrijgelaten door de Turkse regering door een gebrek aan bewijzen.

Wij stellen een socialistisch Turkije voor. Waarbij jongeren van zowel Turkse als Koerdische of andere afkomst samen op straat komen tegen extreemrechts. Een revolutie waarbij de Turkse en Koerdische jongeren en arbeidersklasse het regime van Erdogan omverwerpen en streven naar een socialistische democratie waarbij gelijkheid realiteit wordt.

Overigens kunnen we zo ook extreemrechts bestrijden, door een alternatief te bieden voor racisme, tegen de verdeeldheid, tegen het opzetten van bevolkingsgroepen tegen elkaar en door mensen te organiseren voor een echte democratie. Niet op de manier waarop Voorpost het doet maar door te vechten voor een samenleving waarbij er voor iedereen genoeg is. Zo een samenleving heeft Voorpost niet voor ogen. Ze zijn verblind door hun extreemrechts nationalisme, haat en racisme. Democratie moet je niet enkel verdedigen als het goed uitkomt om racistische motieven te verbloemen! Streven naar een wereld waar er voor iedereen genoeg is, is enkel mogelijk in het socialisme!

Voorpost diende al opnieuw een aanvraag in bij de Stad Gent om op 5 november weer te betogen in dezelfde buurt[1]. De linkse organisaties van de Turkse gemeenschap, de studenten en de Gentse arbeidersbeweging, mogen deze keer het protest tegen Voorpost niet in de handen laten van de Grijze Wolven. Hier moet massaal voor gemobiliseerd worden.

Tijdschrift Vonk

Layout Vonk 320 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken