Vanochtend kreeg Erik De Bruyn een brief van de stedelijke administratie in de bus. De Bruyn had namelijk een toelating gevraagd om op het parcours van de 1 mei stoet zijn boek 'Rooddruk voor een nieuw socialisme' te koop aan te bieden op een boekenstand. Volgens de dienst 'markten en foren' kan dit niet omdat De Bruyn niet over een 'leurderskaart' beschikt.

Nochtans formuleert de wetgeving een hele reeks uitzonderingen op de verplichting een leurderskaart te bezitten om goederen te koop aan te bieden op de openbare weg. De kaart is bijvoorbeeld niet nodig als het gaat om 'themamanifestaties die aan een plaatselijke traditie beantwoorden'. Dit is met de 1 meistoet duidelijk het geval: het is een plaatselijke traditie om de internationale dag van de arbeid te vieren met een optocht.

Ook wordt er een uitzondering gemaakt als 'een auteur zijn eigen werk te koop aanbiedt' of indien de opbrengst van de verkoop naar sociale, culturele of liefdadigheidsdoeleinden gaat.

Daarom zal de opbrengst van de boekenverkoop op 1 mei worden weggeschonken aan de actie van Oxfam-Solidariteitvan Oxfam-Solidariteit om de schade die opeenvolgende orkanen hebben aangericht op Cuba te herstellen.

Het is natuurlijk absurd en ondenkbaar dat er op 1 mei geen boeken over socialisme te koop aangeboden zouden mogen worden. Daarom zal de verkoop toch plaatsvinden, en wel vanaf 10 uur ter hoogte van de Leopold De Waelstraat 11, 2000 Antwerpen.

Aangezien het hier blijkbaar gaat om een vergissing of een zeer eenzijdige interpretatie van de stedelijke administratie verwachten wij tijdens deze boekenverkoop geen verdere problemen.

 

P.S.: Erik De Bruyn zal zondag 3 mei om 10u30 in 'Wakker op Zondag' op ATV, in debat gaan met Karel Van Eetvelt (Unizo), Bruno Valkeniers (VB) en Dirk Sterckx (Open VLD).

Tijdschrift Vonk

Layout Vonk 321 1 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken