De gemoedstoestand van de Fordarbeiders wordt sinds de aankondiging van de 3.000 afdankingen sterk op de proef gesteld. Sensatiegeile media maken hier gebruik van om de arbeiders voor te stellen als apathisch, bijna berustend in hun lot. Op een stelselmatige wijze werd door de burgerlijke media (De Morgen incluis) demoralisatie, schrik en verdeeldheid gedistilleerd in de hoofden van de arbeiders. De onophoudelijke acties deze week, gekoppeld aan de controle op de productie van de Transit tonen aan dat het Fordpersoneel van zich begint af te bijten. Woordbreuk door de directie pikken zij niet. Dit gesprek hadden wij met een viertal arbeiders en syndicalisten aan het piket van de nachtploeg.

Wat vindt u van de reactie van de Vlaamse regering?

Wij vinden wat mevrouw de gouverneur van Limburg heeft gezegd zeer ernstig (zij vertelde in het Belang van Limburg dat de fabriek in Genk volgens haar zou sluiten en dat “we moesten werken aan wat er na Ford moest gebeuren”, n.v.d.r.), ik vind niet dat ze in haar positie een dergelijke uitspraak mag doen! Er zal zoals het er nu uitziet wel een einde komen aan Ford Genk. We kunnen toch tot het einde blijven proberen (dixit Stevaert). Ze proberen wel door politieke uitspraken (idem van Stevaert) de groep kleiner te krijgen, zodat we minder sterk staan! Ik vind het schandalig dat wij nu echt met een vraagteken moeten rondlopen en dat we nu echt zien hoe machteloos de regering is!

Er wordt beweerd dat de loonkosten te hoog waren in Genk. Dat zou de reden zijn voor de sluiting. Wat vindt u daar zelf van?

Daar hadden ze tien jaar geleden maar iets aan moeten doen. Ik vind dat wij hier hard genoeg werken! Het leven is hier ook duur. Ze hebben ook hoge loonkosten bij Volvo, daar werkt dit toch ook. Het gaat hier helemaal niet om de loonkosten, maar gewoon omdat de beloofde investering er nog altijd niet is. De CAO die ondertekend werd op 23 oktober 2002 zou voor volledige werkgelegenheid moeten zorgen tot in 2006. Wij zijn belogen en bedrogen! Nu wordt de schuld maar verder geschoven op zaken waar we toch recht op hebben!

Hoe is de situatie gesteld met zogenaamde ‘allochtonen’ en ‘autochtonen’? Ford Genk werd in Limburg beschouwd als een voorbeeldbedrijf door de diverse nationaliteiten die hier tewerkgesteld zijn (23 verschillende nationaliteiten). De meerderheid is hier dan toch ook allochtoon. Zijn er hierdoor spanningen tussen de arbeiders?

Neen, dat hebben we hier nog niet meegemaakt, op dat gebied is er wel veel samenhang. Er zitten overal wel mensen tussen die dergelijke opmerkingen kunnen maken, maar daar zijn nog geen problemen van gekomen. We zijn hier allemaal gelijk! Wat wel een zeer spijtige zaak is, is dat de verschillende shifts niet echt solidair hebben gereageerd. Eerst waren het alleen de nachtposten die afgedankt zouden worden. We hebben hier toen met de nachtpost ook gestaakt, maar andere shifts trokken zich daar weinig of niets van aan omdat zij het zelf niet waren. Nu zijn het 3.000 arbeiders, nu staakt de rest ook mee en toch vind ik dat de opkomst schandalig is! De staking had er al veel eerder moeten zijn. Voor het collectief arbeidersverlof wisten we niet wat ze met ons gingen doen en nu weten we niet veel meer!

De Transit wordt nu stopgezet, jullie waren er toch mee akkoord dat deze naar Turkije zou verhuizen?

Dat is niet helemaal correct. We waren het ermee eens indien we vier andere modellen zouden krijgen hier in Genk, namelijk de nieuwe Mondeo, de Focus, de Galaxy en de Crossover. De Focus vertrekt niet in Valencia, daar hebben ze een week geleden ook gestaakt. Wij krijgen de drie andere modellen ook niet volledig, dus vertrekt hier de Transit ook niet! Wij zijn in onze rug geschoten.

Is de overschakeling naar Volvo Gent volgens u een juiste oplossing?

Zeker niet. Normaal kreeg je bij de overschakeling een premie van 2.700 euro, nu blijkt dit maar 1.300 euro te zijn. Ze helpen je niet bij de overschakeling, je mag alles zelf gaan uitzoeken. En het strafste van al is dat het daar maar interimjobs zijn! Voor iemand in Limburg is het trouwens niet doenbaar om elke dag naar Gent te gaan, je zou er moeten gaan wonen. Voor iemand met een gezin gaat dit gewoonweg niet. Als we hier toch vertrekken, dan zal het met een serieuze premie moeten zijn, en dat de staat nu maar zorgt dat er werkzekerheid is voor 3.000 mensen!

Tijdschrift Vonk

layout Vonk 322 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken