“De actie van de nieuwe meerderheid (PSC, PRL en PS - Rosenoer) kunnen we samenvatten onder de noemer van de continuïteit tegenover het beleid van de vorige zes jaar. De rechtse politiek die Raymond Langedries (de burgemeester) gevoerd heeft, zet het huidige college gewoon verder, maar deze keer met de steun van de Parti Socialiste van Rosenoer. De dictatuur van de begroting overheerst alles. De resultaten van dit beleid vermoeden we al een tijdje: een duidelijke antisociale oriëntatie die zich op verschillende vlakken uitdrukt.

Het meest opvallende is een nieuwe belasting van 3.200 Bef. per jaar en per gezin voor de financiering van het afvalbeleid. Deze som komt boven op de 40 Bef. per vuilzak die we nu al betalen. Heel waarschijnlijk gaat ook de prijs van de speelpleinen stijgen. De gemeentelijke drukkerij die vele diensten leverde aan verschillende verenigingen uit Tubeke gaat ook verdwijnen. Het OCMW draagt geen enkel noemenswaardig project meer aan. Deze dienst beperkt zich tot het min of meer (meer min dan meer als je het ons vraagt) beheren van de sociale ellende.

Naar aanleiding van deze begroting hebben we in de eerste plaats alle socialistische militanten van Tubeke geïnformeerd via een brief. Nu plannen wij om de bredere bevolking te mobiliseren, onder andere door de verspreiding van een pamflet in alle brievenbussen waarin we oproepen tot een actie- en debatvergadering. Alleen zijn we niets, daarom moeten we rekenen op de steun van de bevolking om ons te verzetten tegen deze politiek.

Eveneens informeren we de bevolking van de schijnheilige houding van de meerderheid tegenover het probleem van de Forges. Tijdens de laatste gemeenteraad heeft de SPT inderdaad een motie (zie kader) neergelegd die de naleving eist van de beloofde investeringen door Duferco, het behoud van een geïntegreerd staalbedrijf en het behoud van alle jobs. De meerderheid heeft zelfs geweigerd om die motie ter stemming voor te leggen. De bevolking moet geïnformeerd blijven en wij zullen daarvoor blijven zorgen.”

Deze tekst vat het standpunt samen van de SPT over de nieuwe crisis van het Waalse Staal na de aangekondigde fusie van Arbed, Usinor en Aceralia. Het volledige dossier van de SPT kunt u bekomen door een mailtje te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Motie ter ondersteuning van de Arbeiders van Duferco Clabecq voorgesteld door de SPT-groep

“De gemeenteraad van Tubeke wil nogmaals haar sterke ongerustheid uitdrukken naar aanleiding van de manoeuvres in het Waalse Staal. Op 5 maart stemde de raad al een motie waarin ze haar wil uitdrukte om een geïntegreerd staalbedrijf te behouden in Clabecq. Op 15 maart werd een rondetafel over het Waalse Staal ingeleid, waaronder één werkgroep de herstructurering van de warme fase moest bespreken. De eerste besluiten hebben eenvoudigweg geleid tot de sluiting van de hoogoven van Duferco Clabecq.

Hieruit blijkt dat Duferco niet van plan is de beloofde investeringen bij de overname van de Forges de Clabecq te eerbiedigen. Indien dit juist is, staan weer honderden industriële banen op te tocht in het westelijke deel van Waals Brabant. De “toekomstpistes” en andere projecten die uit de werkgroepen komen, zijn allemaal voorwaardelijk. Op dit ogenblik zijn het enkel beloften zonder de minste waarborg. De gemeenteraad kan daarom niet verdragen dat de arbeiders en hun gezinnen nog langer in de onzekerheid blijven wat hun toekomst betreft.

Daarom eist de gemeenteraad:

1. De eerbiediging van de getekende akkoorden door Duferco voor de eerbiediging van de beloofde investeringen.

2. Het behoud van een geïntegreerd staalbedrijf in Clabecq.

3. Geen enkel jobverlies."

Tijdschrift Vonk

Layout Vonk 320 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken