Met of zonder de Verenigde Naties wil meer dan twee derden van de Belgen geen oorlog tegen Irak. Dat staat opnieuw in de weekendeditie van de Franstalige krant Le Soir. Aan beide kanten van de taalgrens is het verzet even duidelijk.

67 procent van de Vlamingen, 63 procent van de Brusselaars en 72 procent van de Walen willen onder geen beding een oorlog tegen Irak. Dat is een nationaal gemiddelde van 68 procent. Slechts 2 procent vindt koppig dat er in elk geval een oorlog moet komen. 29 procent van de ondervraagden willen dat het met VN-mandaat moet. Maar zelfs indien er een mandaat komt van de Verenigde Naties wil 63 procent van de bevolking dat België niet deelneemt.

Vijf maanden na de eerste peiling (in september 2002, toen 58 procent van de bevolking zich uitsprak tegen de oorlog) zijn de standpunten duidelijk geradicaliseerd. Zelfs het zoethoudertje van een VN-mandaat teneinde de oorlog te rechtvaardigen, pakt minder en minder verf. Toen stelde 80 procent van de ondervraagde mensen dat een oorlog slechts gerechtvaardigd kon worden met de steun van de Verenigde Naties.

De peilers aan de basis van dit onderzoek onderstrepen opnieuw dat zeer weinig mensen (slechts 1 procent) geen mening hebben over de dreigende oorlog. De legitimiteit van de anti-oorlogsbeweging is dus zeer groot geworden. De enige sociale kracht die vandaag over voldoende macht beschikt om effectief een Belgische participatie aan de oorlog tegen te houden is de georganiseerde vakbeweging, namelijk de vakbonden.

Een syndicale boycot van het oorlogstransport in de Antwerpse haven en in de Oostendse luchthaven moet in de volgende weken dan ook bovenaan de agenda van elke syndicalist pronken.

Tijdschrift Vonk

Layout Vonk 321 1 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken