Het beroep aangetekend door de betogers voor de Mexicaanse ambassade (zie 250 euro boete voor ‘spontane betogers’) komt voor op woensdag 11 april. De actievoerders komen dan voor een commissie waar onder andere de gemeentesecretaris van de stad Brussel in zetelt. Sinds de procedure is gestart tegen een dertiental actievoerders is er protest gekomen van verschillende organisaties waaronder de Franstalige Liga voor de Mensenrechten en het CLEA, het Comité Pour la Liberté d’Expression et d’Assciation. Het CLEA is de vereniging die zich de zaak Bahar Kimyongür heeft eigen gemaakt. Deze Belg van Turkse oorsprong werd veroordeeld tot vijf jaar gevangenis op basis van de nieuwe antiterreurwet.

Verschillende media aan Franstalige kant hebben onze zaak vermeld de laatste weken. Op de recente zitting van de gemeenteraad werd eveneens burgemeester Thielemans geïnterpelleerd door Ecolo-gemeenteraadslid en -senator Josy Dubié. De burgemeester was blijkbaar verrast en verveeld met deze zaak en zou verteld hebben zo snel mogelijk hier een einde aan te willen maken, omdat hij “geen Pinochet is”.

Nochtans zullen deze week de beschuldigden een aangetekend schrijven krijgen voor een auditie op woensdag 11 april. Praat de burgemeester dan met een gespleten tong of heeft hij geen greep meer over deze procedure, ingezet door zijn eigen diensten? Of is het de bedoeling de actievoerders verder te intimideren door tot het einde te gaan met de procedure? In elk geval wordt deze zaak een testcase voor het recht op betoging in Brussel.

Verschillende betogingen aangevraagd door de organisaties van ‘mensen zonder papieren’ kregen deze maand geen toelating van de politie. Ook geen geschreven verbod… Wij hebben de indruk dat de stad Brussel kat en muis speelt met een van onze fundamentele democratische rechten.

Daarom blijft het enorm belangrijk om verder het protest aan te houden tegen deze ondemocratische procedure en intimidatie. Een overwinning tegen deze boetes in Brussel zal onze strijd voor democratische rechten en vrijheden in heel het land versterken. Indien we toch boetes opgelegd krijgen dan gaat België verder de weg op van inperking van de democratie.

Aarzel daarom niet en zend vandaag nog een protestbrief naar Mr. Freddy Thielmans met kopie naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Tijdschrift Vonk

Layout Vonk 320 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken