Ook in Oostende kwamen op dag X veel mensen protesteren tegen de oorlog, meer dan verwacht zelfs. Woensdag 26 maart zullen er nieuwe acties plaatsvinden tegen de Amerikaanse landingen op de Oostendse luchthaven.

Op de eerste dag van deze laffe aanval op het Irakese volk had het Anti-OorlogsComité Kust twee acties gepland. Op de eerste, die voorzien was om 10 uur op het Wapenplein, daagden een 2.000 betogers op. Het instituut Vesalius had hierbij de spits afgebeten en zo’n 400 leerlingen en leraars op straat gebracht, voorzien van spandoeken en gehuld in witte vuilniszakken met vredestekens beschilderd. Naarmate het uur vorderde groeide de betoging aan, vooral na bezoek aan verschillende scholen. Talrijke sit-ins legden belangrijke kruispunten lam. Na het verstrekken van wat uitleg door het Anti-OorlogsComité werd ook de concrete slogan “luchthaven wapenvrij“ door de betogers overgenomen. Zo’n twee uur later werd de betoging ontbonden aan het stationplein.

Om 19 uur startte dan een tweede optocht waaraan zo’n 700 mensen deelnamen. Daar werd onder meer afgesproken om een anti-oorlogswake te houden elke woensdag om 19 uur op het Wapenplein en dit voor de duur van de oorlog.

Intussen is ook afgesproken via het anti-oorlogsplatform Kust (ABVV-Jongeren, Bulldozer, Animo, Vonk e.a.) om verder actie te voeren tegen het gebruik van de Oostendse luchthaven door het Amerikaans leger. Het AOC Kust voert daartegen al langer actie (zie vroegere artikels op onze website, 22/01/03) en kwam daar op 8 februari mee in de nationale pers zodat dit vandaag ook een hot politiek item is. Dagelijks landen er op de luchthaven van Oostende verschillende vliegtuigen uit de Verenigde Staten, die troepen en/of wapens vervoeren naar het Midden-Oosten. Het platform roept daarom op voor een fietsenactie. We vertrekken in Oostende woensdag 26 maart om 14 uur aan het Sportcentrum (Koninginnelaan 76) met de fiets. Aansluitend is er dan ’s avonds om 19 uur de protestwake op het Wapenplein.

Tijdschrift Vonk

Layout Vonk 321 1 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken