“Ook de kiezers van het Vlaams Belang zijn verantwoordelijk voor het klimaat waarin de moorden in Antwerpen zich hebben afgespeeld. Je kunt niet vrijblijvend voor het Vlaams Belang stemmen. Als je daar voor stemt, ben je mee verantwoordelijk voor wat die partij aanricht in de samenleving.”

“Met wat er zich in Antwerpen heeft afgespeeld, is er een grens overschreden. Sommigen dachten dat dit enkel in Nederland kon gebeuren, maar de laatste jaren is het klimaat continu veranderd.”

“Veel politici zeggen dat de leiders van die partij racistisch zijn en dat haar kiezers verloren schapen zijn. Maar de kiezers van het Belang vereenzelvigen zich met die ideologie. Zij stemmen voor het Belang omdat ze het eens zijn met het racistische discours van die partij.”

“Het Vlaams Belang groeit niet omdat het alsmaar slechter zou gaan in de samenleving. Het Belang groeit omdat het racisme toeneemt. Daar is geen reden voor, alleen een oorzaak. En die oorzaak ligt bij een professionele georganiseerde partij die al een hele tijd op die racistische gevoelens inspeelt.”

Dit zei Karel De Gucht (VLD) op vrijdag 19 mei in het Canvas-programma “Morgen Beter”. Voor iemand met de levensstandaard van de liberale minister kan het dan lijken dat er niets mis is met de samenleving, de realiteit is voor velen anders. Hij verwart gevolgen met oorzaken en mist daardoor de werkelijke oorzaken. Deze ontwikkelingen zijn helemaal niet zo vreemd, maar juist tekenend voor dit soort maatschappij.

Allereerst is er de realiteit dat er een groot aantal mensen voor het Vlaams Belang stemmen. De Gucht kent hieraan allerlei racistische motieven toe. Nochtans voert zijn eigen VLD een rechts beleid en een rechtse retoriek die vaak zelf racistisch is. En extreem-rechts kan je natuurlijk niet bestrijden met een rechts discours! Mensen, in het bijzonder de sociaal-zwakkeren, hebben steeds meer het gevoel verwaarloosd te worden door de maatschappij. Ze hebben het gevoel dat ze geen verschil meer kunnen maken, dat het toch niets uitmaakt. Bijgevolg brengen zij een proteststem uit op de enige partij die nog verschilt van de anderen. De leiding van de traditionele partij van deze mensen, de SP.a, liet met het Generatiepact opnieuw zien aan wiens kant ze staat. De grond van de problemen waardoor het VB zo’n succes oogst, is van sociaal-economische aard, of problemen die daarop terug te voeren zijn. De ‘gewone’ burgerlijke partijen laten hen in de steek, iets wat de mensen zeer duidelijk ervaren. De enige partij die anders lijkt te zijn, is het Vlaams Belang, door gebrek aan een echt links alternatief. In een land met een Socialistische Partij is dit een echte schande! Die kiezers echter bestempelen als domme, verzuurde mensen die het niet begrepen hebben en nu zelfs als racisten die verantwoordelijk zijn voor moorden, zal hen enkel verder in de armen van het VB duwen. Zij zullen dit ervaren als een bevestiging van het feit dat de politiek helemaal niet bekommerd is om hen en daarentegen op hen neerkijkt als ‘plebs’. Wie is er dan dom en heeft de boodschap niet begrepen?

De Gucht haalt Nederland in de vergelijking aan als het land dat meer racistische moorden kende als België. Nederland is inderdaad een goed voorbeeld, maar dan niet als land met racistische moorden, wel als land dat ironisch genoeg onlangs in de verkiezingen bewees hoe je extreem-rechts kan bekampen! Extreem-rechts domineerde daar de afgelopen jaren evengoed de agenda met het ‘migrantenprobleem’, terwijl dat als dekmantel moest dienen voor allerlei asociale maatregelen tegen gewone mensen, van buitenlandse of binnenlandse afkomst. Vier jaar geleden gaven de mensen bij de verkiezingen dan ook dingen als veiligheid en angst op als voornaamste zorgen. Bij de recente verkiezingen speelden daarentegen vooral thema’s als armoede en werkgelegenheid, iets waar de linkse partijen op inspeelden. En zie, extreem-rechts is weggeveegd ten voordele van links. Alleen moeten ze nu natuurlijk hun beloftes gaan inlossen, anders komt extreem-rechts met nog een sterke weerbots op de proppen. (lees Nederland roept om een links-socialistisch programmaNederland roept om een links-socialistisch programma)

Tenslotte haalt De Gucht aan dat het in de maatschappij slechter gaat door het discours van het Vlaams Belang. Zou het zonder het Vlaams Belang beter zijn? De VLD en haar bondgenoten in de SP.a-leiding hebben al heel wat kunnen bereiken… ten koste van de werkende mensen. Wat ze bijvoorbeeld hebben bereikt, is het creëren van de geschikte voedingsbodem voor het VB! Systematisch zijn ze bezig geweest met het optrekken van pensioenleeftijden en zijn ze in de aanval getrokken tegen vakbonden en alles wat opkwam voor sociale rechten. “Iedereen moet zijn steentje bijdragen om de sociale zekerheid te kunnen betalen” was een veel gehoorde zin. Een andere zin was dat de maatregelen nodig waren omdat we op een tijdbom van pensioenen zitten. Nochtans hebben ze al de helft van het geld dat ze zouden moeten uitsparen tegen 2030 (of opzij leggen voor de pensioenen) ‘geïnvesteerd’ in lastenverlagingen voor het patronaat. Belastingsgeld, dat al eens geheven is op arbeid van gewone mensen, verdwijnt dus gewoon naar de zakken van de bazen. De hoop, of bijna de smeekbede, is dat ze investeren in jobs met die kortingen en cadeaus. Zelfs een liberale professor zoals De Grauwe heeft onlangs deze denkwijze ontkracht. Volgens hem gaat het gewoon om het opkrikken van de winsten. Als we dan gaan kijken naar de werkloosheidscijfers die gestegen zijn, de aangegroeide kloof tussen arm en rijk en het feit dat de enige jobs die ze konden creëren kuisjobkes voor de net ontslagen mensen bij de bazen zijn, dan kunnen we wel snappen waarom de mensen steeds meer het gevoel hebben een proteststem te moeten uitbrengen.

Natuurlijk, de klasse die meneer De Gucht verdedigt, brengt zo’n maatregelen voort. Maar volgens hem hebben we het met zijn allen niet goed begrepen. Integendeel meneer De Gucht, de mensen begrijpen zeer goed waar het om gaat. Voor hen staat politiek gelijk met ‘zakkenvullers’. Het enige wat ze nodig hebben is een gedurfd links alternatief!

Lees ook:

 • Zinloos geweld. Echt? Bedenkingen bij de moord op Joe Van HolsbeeckZinloos geweld. Echt? Bedenkingen bij de moord op Joe Van Holsbeeck
 • Uitbarsting van racistisch geweldUitbarsting van racistisch geweld
 • Kiezers van het Blok hebben geen nood aan betweterige lessen in democratie: geef hen een duidelijk links alternatief!Kiezers van het Blok hebben geen nood aan betweterige lessen in democratie: geef hen een duidelijk links alternatief!
 • Tijdschrift Vonk

  Layout Vonk 320 page 001

  Activiteiten

  Onze boeken

  Onze boeken