De aansluiting van Bert Anciaux bij de socialistische partij heeft de partij opnieuw in een diepe crisis geduwd. De partijleiding presteerde het om zo maar eventjes de naam van de partij te wijziging zonder ook maar de minste raadpleging van de leden en militanten.

Veel militanten zijn woedend over de naamswijziging en de aansluiting van Anciaux. Het is immers voor iedereen overduidelijk dat Bert Anciaux niet om ideologische redenen aansluit - hij durft zichzelf niet eens een socialist te noemen! - maar om zijn ‘postje' te kunnen behouden. De reacties op de website van De Morgen liegen er niet om:

- "De populist Anciaux binnenhalen omwille van zijn pakketje stemmen is uitermate cynisch" [...]

- "De totale verrechtsing van Vlaanderen is weer een stap dichterbij gekomen" [...]

- "En ik die dacht dat er binnen de sp.a een getrapte democratie was met de macht bij de lokale afdelingsledenvergaderingen. Dit is dus blijkbaar op de Grasmarkt boven onze kop beslist: naamsverandering en anciaux ... Zielig."

En zo gaat het maar door. De Morgen organiseerde ook een poll met de vraag of de komst van Anciaux een versterking betekent voor de partij: 81 procent antwoordt ‘neen'. Bij de Knack staat de score op het moment van schrijven 93 procent tegen! Zelfs op de netwerksite Facebook wordt er geprotesteerd tegen de aansluiting van Anciaux.

De partijleiding in crisis

Deze hevige reacties weerspiegelen een crisis van de oude partijleiding die niet langer aangepast is aan de gewijzigde situatie. De electorale nederlaag van de partij en het uitstekende resultaat van de linkervleugel SP.a Rood tijdens de voorzittersverkiezing toonden al dat er nood is aan een koerswijziging. Caroline Gennez heeft echter niets veranderd. De partij wordt op dezelfde manier geleid als voorheen.

De economische crisis heeft de contradictie tussen de oude partijleiding en de nieuwe situatie nog verscherpt. Meer dan ooit is er vandaag nood aan geloofwaardigheid en een socialistisch programma. Meer dan ooit is er nood aan een nieuwe partijleiding.

De marxisten van Vonk eisen:

1. SP is de naam!

Wat is er verkeerd met de duidelijke naam ‘Socialistische Partij' (SP)? Laat ons deze naam voorleggen ter discussie in de afdelingen en ter stemming op een nationaal congres van de partij.

2. Exit Gennez!

Caroline Gennez brengt niet de verandering waar de partij momenteel nood aan heeft. Gennez is aan de macht gebracht door de oude garde rond Johan Vande Lanotte, Frank Vandenbroucke & Co. Zij zet hun beleid gewoon voort en leidt de partij zo van de ene crisis naar de andere. Gennez moet een stap opzij zetten.

3. Democratische rechten voor SP.a Rood!

De linkervleugel van SP.a moet een stem krijgen binnen de partij en moet plaatsen krijgen op de kieslijsten die uitzicht bieden op een parlementaire vertegenwoordiging die in overeenstemming is met het gewicht van SP.a Rood binnen de partij, met name meer dan een derde van de stemmen.

4. Een socialistisch programma!

Geconfronteerd met de crisis van het kapitalisme heeft de partij nood aan een strijdbaar socialistisch programma en de uitbouw van een buitenparlementaire oppositie samen met de vakbonden. Een eerste stap daartoe kunnen campagnes zijn rond afdankingen (bv. mars bij Bekaert) en de invoering van de 32-urenweek (een traditionele socialistische eis, recent opnieuw in de belangstelling gebracht door Groen!).

Sluit aan bij Vonk en vecht mee voor een socialistisch alternatief!

Tijdschrift Vonk

layout Vonk 322 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken