Met 8355 voorkeurstemmen sprong Erik De Bruyn over de nummer 3 en 4 op de lijst! Dat is een krachttoer van jewelste. Weinig of geen kandidaten hebben ooit zo'n sprong kunnen maken. "Het is historisch en uniek," benadrukte Erik gisterenavond in het Volkshuis van Edegem.

Tegen het partijapparaat in maakt Erik een sprong van de elfde - weinig aantrekkelijke plaats - naar de vierde positie op de Antwerpse SP.a-lijst, voorbij nummer 3 en 4, enkel Van Brempt kon vanuit de lijstduwerspositie nog hoger scoren. Erik moet dus enkel de partijvoorzitter, de burgemeester en de minister voor laten gaan. "Dit is het resultaat van een onwaarschijnlijk goed werkende ploeg. We hebben een modelcampagne gevoerd, een echte basiscampagne." Toch zit Erik niet in het parlement. Twee van de vijf SP.a-verkozen volksvertegenwoordigers in de Antwerpse kieskring halen nochtans minder stemmen dan Erik. Ook de eerste opvolger Bart Martens, die waarschijnlijk in het parlement komt, kreeg minder stemmen.

De reden waarom Erik niet is verkozen heeft alles te maken met het electoraal stelsel, dat de eerste groep van kandidaten op de lijst bevoordeelt. Je kan gerust zeggen dat dit systeem ervoor heeft gezorgd dat de verkiezing van Erik hem is ontnomen. Bij een democratische raadpleging van de leden voor de opmaak van de lijsten - de zogenaamde poll - zou Erik ongetwijfeld bij de eerste vijf hebben gestaan, waardoor hij nu zeker in het parlement zat.

Toch versterkt SP.a Rood ongetwijfeld haar positie. "We beschikken nu over een politiek kapitaal waarmee we verder kunnen. Nu komt het erop aan SP.a Rood verder uit te bouwen. Buitenparlementaire strijd staat op de agenda. Deze strijd zijn we gewoon. We kunnen dit nog wel even volhouden," zegt een uitdagende Erik. "We gaan ons al onmiddellijk inzetten voor de verdediging van de havenarbeiders. De aanval die het patronaat heeft ingezet gaat de hele arbeidersbeweging aan. In de volgende dagen staan we weer aan 'het kot'. We staan voor een nieuwe belangrijke etappe in onze opbouw."

"Ik wil dit resultaat ook nog in een bredere context plaatsen. Vijftien procent voor de SP.a is een schandelijk resultaat. We moeten op zijn minst 20 procent kunnen halen en eigenlijk zelfs 25 à 30 procent." Op de VRT riep Erik op tot een herbronning van de partij in de oppositie. Velen in de leiding zien dat anders en willen koste wat het kost weer in de Vlaamse regering stappen. De rechtse meerderheid in Vlaanderen vraagt evenwel een strijdbare socialistische oppositie, samen met de vakbonden en de sociale bewegingen. SP.a Rood bevindt zich nu in een uitzonderlijke positie om hier een belangrijke rol in te spelen.