We interviewden gisteren Frans Wuytack over Venezuela. Hij is echter niet alleen bekend van zijn strijd met de armen in dit verre land. Ook in België heeft hij zijn pluimen dik verdiend in de klassenstrijd, namelijk als een van de leiders bij de historische dokstaking van 1973historische dokstaking van 1973. Daarom vroegen we hem ook even naar zijn mening over de zware straffen die onlangs zijn uitgesproken tegen enkele protesterende havenarbeiders.

“De repressie is het grootste bewijs dat Europa kiest voor het kapitaal. Ze spreken over een sociaal Europa maar tegenover de sociale strijd tonen ze duidelijk waar ze voor staan. De repressie is zo sterk, niet alleen om een voorbeeld te stellen, maar omdat de strijd gevaarlijk is voor het bastion van het kapitaal zelf. Door de manier waarop ze vechten voor hun rechten, contesteren de havenarbeiders het Europees parlement. Het is nog steeds dezelfde strijd die wij vroeger aan de dok voerden. Maar het is fantastisch dat het nu direct naar het hart van Europa gaat. Vroeger organiseerden wij ons alleen lokaal, in de Antwerpse haven. Nu organiseren havenarbeiders zich op Europees niveau.”

Lees ook ons standpunt over de arrestaties: Wanneer democratie een provocatie wordtWanneer democratie een provocatie wordt.

Tijdschrift Vonk

Layout Vonk 320 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken