Rond 5 uur ‘s morgens trokken ABVV-delegaties van voornamelijk Speed-Colli en Coca Cola wegblokkades op in het industriepark te Wilrijk in Antwerpen. Er stonden blokkades op de kruising van de Terbekenhofdreef en de Fotografielaan, het kruispunt van de Fotografielaan en de Dynamicalaan, waar de Dynamicalaan uitkomt op de Boomsesteenweg en aan de zijstraat van de Boomsesteenweg ter hoogte van de Pizza Hut. Er was dus geen doorkomen aan.

De sfeer zat er meteen goed in. Vaatjes met kampvuur werden op de kruispunten gezet en arbeiders gebruikten zelfs hun eigen wagens om de weg te blokkeren. Een man die duidelijk kaderlid of zo was, stapte ziedend uit z’n wagen en riep dat we “niet de communist moesten uithangen”. Hij vond dat het fanatiek was om andere mensen te beletten te gaan werken. Dat hij eerder heel fanatiek bleek in z’n wil om te gaan werken was bij hem blijkbaar nog niet opgekomen. Een arbeider van Coca Cola sprak met heimwee over de algemene staking van 1993 toen het ACV ook meedeed. Het was inderdaad een spijtige zaak dat we dit keer geen groen op de blokkades aantroffen. Hopelijk zijn de kameraden er volgende keer terug bij. Het leven is de laatste jaren aanzienlijk duurder geworden en de levensstandaard van de arbeidersklasse ligt constant onder vuur. Ook het ACV zal moeten inzien dat onderhandelen op de duur niet meer geloofwaardig is.

Aan de overkant van de Boomsesteenweg, bij Atlas Copco, stonden er piketten aan alle poorten. Ook hier enkel ABVV-militanten. Toch was ongeveer 70 procent van de gehele fabriek in staking. Vele ACVers hebben op die manier dus laten zien dat ze solidair zijn. Iemand van de ABVV-delegatie van Aquafin, recht tegenover het Service Center van Atlas Copco, kwam een babbeltje slaan en wist te zeggen dat bij hem op het bedrijf de staking unaniem was. Daarna trok de ABVV-delegatie van Atlas Copco naar het industriepark aan de overkant van de Boomsesteenweg. De eerder genoemde straatblokkades werden versterkt en er werd verbroederd.

Later passeerde Anke Vandermeersch met haar dikke Jaguar met chauffeur langs de Boomsesteenweg ter hoogte van de Citroëngarage en de Pizzahut de ABVV-blokkade. Ondanks het charmeoffensief van het Vlaams Belang naar syndicalisten waagde ze het niet om naar de blokkade toe te komen. Enkele arbeiders liepen met de wagen mee. Anke deed haar raam open, maar deed onwennig zo sympathiek mogelijk. Een arbeider maakte allusie op de Jaguar en zei al spottend dat hij niet begreep waarom zij, van de ‘partij van het volk’, met een Jaguar reed. Anke antwoordde dat zij niet begreep waarom hij een rood vestje droeg en maakte zich snel uit de voeten. Dit illustreert weer eens dat Vlaams Belang eigenlijk voor Patronaal Belang staat.

Tijdschrift Vonk

layout Vonk 322 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken