De Tellus bezocht reeds enkele weken geleden de Antwerpse haven (zie het artikel "Tell us about the Tellus"). Toen leverde hij helikopters op kaai 420 (zie ook ons artikel over de Amerikaanse montagewerkplaats op die kaai) die volgens defensie bestemd waren voor de Balkan. Nu komt hij waarschijnlijk andere helikopters en legermaterieel oppikken, bestemd voor de Golf...

Rond de middag signaleerden weer andere shipspotters vijf Chinook helikopters boven Ekeren. Even later meldde een shipspotter in de Waaslandhaven dat die neerstreken aan kaai 1239, een kaai die in concessie werd gegeven aan de HesseNoordnatie, en waar deze stouwerij een enorme roll-on roll off terminal uitbaat die reeds beschreven werd als meest waarschijnlijk logistiek platform voor de Yankees, in ons oorspronkelijk 'Shipspotting' dossier dat dateert van oktober 2002.

Tegelijk liepen er verschillende getuigenissen binnen van vredesactivisten die in de nacht van 1 op 2 februari treinen met militair materieel (tanks, jeeps en containers)zagen rijden komende vanuit Duitsland, en op weg waren naar Antwerpen.

Dit stemt dan weer overeen met wat minister van Defensie Flahaut eerder op de week aankondigde in het kernkabinet, namelijk dat het materieel van een Amerikaanse pantserdivisie, gelegerd in Duitsland, via Antwerpen op transport zou worden gesteld naar de Golf, tussen 30 januari en 3 februari.

Vanochtend reeds was heel het wijde gebied rond kaai 1239 afgezet door eenheden van de federale politie. Ook de sluis van Kallo, waarlangs de Tellus de haven zal binnenvaren, werd bewaakt door een waterkanon, diverse overvalwagens en en tiental andere politiewagens.

Dit kon niet verhinderen dat een shipspotter een kijkje nam op kaai 1239. We meldden al eerder dat de op het eerste gezicht draconische veiligheidsmaatregelen zo lek zijn als een vergiet... Het spektakel op kaai 1239 tart elke beschrijving. Een terrein van diverse vierkante kilometer groot werd er vanochtend systematisch afgeschermd door een muur van containers (drie hoog). De werken aan die muur waren nog volop aan de gang. Achter die muur bevindt zich een zee van militaire voertuigen van allerlei aard, kleur en omvang. Maar er is meer. Er staan twee enorme witte tenten opgesteld, elk zo groot als een volwassen havenopslagplaats. In deze tenten vinden montagewerkzaamheden plaats. Dit wijst erop dat de Amerikaanse aanwezigheid op deze kaai een vrij structureel en permanent karakter zal vertonen de komende weken of maanden.

Tijdschrift Vonk

Layout Vonk 321 1 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken