een succesvolle personeelsvergadering op de luchthavenDe 'afhandelaars' Aviapartner en Flightcare, samen goed voor drieduizend personeelsleden, lossen en laden de cargo's, de passagiersbagage, schepen de reizigers in, maken de vliegtuigen schoon in de nationale luchthaven. Met de liberalisering in Europa mag Zaventem Airport een derde 'afhandelaar' uitnodigen. Etienne Schouppe, staatssecretaris voor Mobiliteit, is gestart met een enthousiaste zoektocht naar een nieuwe partner. Het personeel en de vakbonden teken hier verzet tegen aan. Met de campagne 'It takes 2 to handle' starten de bonden hun actieplan.

Een derde afhandelaar zal de concurrentie tussen de afhandelaars opdrijven. De werkdruk zal ongetwijfeld stijgen. Meer arbeidsongevallen zullen hiervan het gevolg zijn. Aangezien de lonen 70 procent van de kosten uitmaken, mag men een neerwaartse druk verwachten op de lonen. De flexibiliteit die al de verbeelding tart bij de bestaande afhandelaars zal uitbreiding nemen. Ook wordt er gevreesd voor collectieve ontslagen bij de afhandelaars om de concurrentie aan te kunnen. Zeker in een context van krimpende activiteit als gevolg van de crisis. De gevolgen voor de kwaliteit van de dienstverlening kan men gemakkelijk raden. Het personeel heeft schrik voor een sociaal bloedbad in de luchthaven. Het voorbeeld van Schiphol Amsterdam, waar honderden ontslagen vielen, na het openstellen van de markt in 1995, ligt hen nog vers in het geheugen.

Een eerste personeelsvergadering van arbeiders en bedienden in de vertrekhal van de luchthaven is het legendarische schot voor de boeg van de directie. Belangrijk is dat de verschillende bonden en centrales (bedienden en arbeiders) aan één zeel trekken. Een actie voor het kabinet van Schouppe volgt. Het wordt pas echt menens van zodra de vakbonden een staking zullen aankondigen. Zover kan het komen als Schouppe niet afziet van een derde afhandelaar. Delegees vertellen ons dat "de mensen met ons mee zijn". Staken in een situatie van economische werkloosheid is niet gemakkelijk. De afkeer voor wat er op hen afkomt is echter sterker.

een succesvolle personeelsvergadering op de luchthavenDe strijd van het luchthavenpersoneel is breder dan het verzet tegen een derde afhandelaar. Het is een krachtmeting met de verfoeilijke liberalisering in de hele transportsector. Vroeg of laat - liefst vroeg - komt er best een verenigde strijd van spoormensen, vrachtchauffeurs, bagagisten, dokwerkers enzovoort tegen deze plannen. Niets is in steen gebeiteld. Wat is beslist kan teruggeschroefd worden als er maar een sterk verzet komt en voldoende politieke steun. De Parti Socialiste, die in de federale regering zit, krijgt nu een gelegenheid om Schouppe af te blokken. De SP.a in de oppositie krijgt ook de kans om eens echt oppositie te voeren tegen een zeer liberale maatregel.


Tijdschrift Vonk

Layout Vonk 320 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken